Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát - írja az Index.

A téma nem más, mint a Normafa fáinak a Konkoly-Thege Miklós úton kialakítandó parkoló miatti kivágása. Ezekről az önkormányzat már döntött, Szabó Tímea azonban, a Párbeszéd nevében közleményt adott ki, melyben felszólítja a képviselőket, és név szerint Pokornit is, hogy álljanak el a fák kivágásától. A Párbeszéd még ennél is továbbment - tüntetést szerveznek szombaton reggel 10 órára a Normafához.

A Párbeszéd szerint abszurd, hogy fákat akarnak kivágni egy parkoló megépítése miatt.

hirdetés

A fák irtására a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya adott engedélyt. A kerületnek nem kötelessége pótolni a fákat. Így 220 fát, többségükben magas kőriseket és 250 négyzetméternyi cserjét fognak kipusztítani.

Pénteken a XII. kerület önkormányzata kiadott egy közleményt, mely szerint nincs már miről egyeztetni. A tárgyalások két éven át zajlottak a Normafa rehabilitációjáról természetvédő és civil szervezetek bevonásával. 2015-ben a helyi népszavazáson a résztvevők 80%-a támogatta a Normafa rendbetételét - így a nép akarata valósul meg.

Pokorni szerint a médiában tévesen értelmezték az ügyet, erre hivatkozva mégis értelmét látja további egyeztetéseknek, ezért szeretne tárgyalni a Párbeszéd társelnökeivel és a főpolgármesterrel is a Normafa-helyzetről.

Úgy tudni, a fideszes polgármester telefonon is beszélt Karácsony Gergellyel, arról azonban nem tudni, mire jutottak.

Az ügyben petíciót is indítottak a Szabad aHang oldalon három napja, amit kedd reggelre már több mint 13 300-an írtak alá.

"Parkolóépítés helyett kérjük a tömegközlekedés további fejlesztését és környezetbaráttá tételét, hogy ily módon könnyen meg lehessen közelíteni, és az oda látogatók ne autóval akarjanak odajutni."

- érvel a petíció indítója.