Vagyis attól, hogy nem fogadnak el, nem szeretnek, elhagynak. Ha ezeket észleled magadon, nagy bajok vannak az önbizalmaddal.


Mindannyian tudjuk, mi az a kapcsolatfüggőség. Amikor nem azért bonyolódsz újabb és újabb románcokba, mert valódi vonzalmat érzel a másik iránt, hanem mert félsz egyedül maradni.

A pszichológusok szerint íme a tíz legordítóbb jel, hogy nincs önbizalmad, és a tetteidet a magánytól való félelem irányítja.

1. Állandóan mentegetőzöl

Ha azon kapod magad, hogy azért is bocsánatot kérsz, hogy élsz, akkor valami nincs rendben. Egy egészséges önbizalmú ember általában észreveszi, ha megbánt valakit, és természetesen azért bocsánatot is kér.

Vagyis nem hiszel abban, hogy bármit csinálsz, szerethető vagy.

2. Nem mész bele vitákba

Az érzéseidért, a vágyaidért való kiállás az egészséges önértékelés jele. Ha soha, semmilyen konfliktusba nem mersz belemenni, ha csak magadban gyűjtöd a keserűséget, nyeled a békákat, de nem vagy képes kiállni magadért, akkor legbelül megint csak attól rettegsz, hogy magadra maradsz. Mert ha felvállalod önmagad, és ez konfliktushoz vezet, akkor majd a másik elhúz. Tudod, mit? Aki ezért elhúz, az húzzon is. Ilyen egyszerű.

3. Nem vállalod a véleményedet

Összefügg az előző ponttal. Nem kell mindig, mindenkinek ellentmondani, de ha valamiről van saját véleményed, azt jogod van elmondani. És ha ez eltér másokétól, akkor is. Ha rettegsz attól, hogy a véleménykülönbség miatt elveszítesz embereket, az nagyon kóros szokás, és csak önmagadnak ártasz vele.

Ez minden normális emberi kapcsolat alapja.

4. Lemondasz arról, amit szeretnél

Egy kapcsolatban mindenki köt kompromisszumokat. De ha folyton te vagy az, aki lemond arról, amire vágyik (legyen az egy közös program, egy új ruha, vagy bármi más), akkor téged a félelem vezérel. Nem azt mondjuk, hogy neked minden jár, de azért neked is jogod van a vágyaid beteljesítéséhez. Nem vagy senki rabszolgája.

5. Szemet hunysz afölött, ha bántanak

Ha egy kapcsolat számodra rossz, bántó, elnyomó, manipulatív vagy mérgező, azt neked nem kell megbocsátanod. Sőt. Nem szabad. Mert így vagy úgy, de tönkremész bele. Senkinek sincs joga állandó sebeket ejteni rajtad (képletesen vagy akár szó szerint), egy ilyen beteges, torz emberi viszonynál tényleg sokkal jobb az egyedüllét.

6. Feláldozod magad

Vagyis belemész abba, hogy egy kapcsolatért (akár szerelem, akár barátság) kizárólag te dolgozol. Te teszel bele minden energiát, míg a másik csak kivesz belőle, és szinte semmit sem viszonoz.

Neked is jogod van ahhoz, hogy jól bánjanak veled, és erőfeszítéseket tegyenek érted.

7. Szabotálod a kapcsolataidat

Ha valaki betegesen fél az egyedülléttől, hajlamos arra, hogy tudat alatt "kiugorjon" egy kapcsolatból, még mielőtt az egyáltalán kialakulhatna. Vagy annyira vastag falakkal veszi körül magát, annyira nem nyílik meg, hogy a potenciális partnernek esélye sincs arra, hogy érzelmileg hozzáférkőzzön. Ha ezt észreveszed magadon, és többször ismétlődik, tanácsos szakember segítségét kérni. Ez már olyan fokú sérülés, hogy valószínűleg nem tudod egyedül megoldani.

8. Lábtörlő vagy

A fentebb említett pontok nagy részével összefügg. Ha hagyod, hogy bárki könnyen átgyalogoljon rajtad, semmibe vegye az érdekeidet, az érzéseidet, és úgy általában téged, akkor nagyon komoly önértékelési problémáid vannak.

9. Tapadós vagy

Aki fél az egyedülléttől, az gyakran úgy "rátapad" a partnerére vagy a barátaira, hogy szabályosan elviselhetetlenné válik.

Mindenki ki fogja szúrni, hogy félsz a magánytól, és ezért tapadsz. Szóval ez a taktika nemcsak káros és kóros, de még csak nem is válik be.

10. Soha nem mondasz nemet

Ismét a lábtörlő-effektus. Egy egészséges személyiség képes megszabni a saját határait, és ez azzal jár, hogy bizony néha nemet kell mondania. Szituációkra, programokra, sőt emberekre is. Ha ezt nem mered megtenni, csak azért, hogy valaki veled maradjon, akkor lehet, hogy tényleg emberek fognak körülvenni, csak éppen nem a neked valók. És végeredményben ugyanolyan magányos leszel, mintha egy lakatlan szigeten ücsörögnél.

Forrás: IHeartIntelligence


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!