Szeged után Győrt, a találkozások városát kerestük fel. Itt futnak össze folyók, utak, de az idelátogatók a győriek vendégszeretetével is találkoznak. A Kisalföld legnagyobb és legjelentősebb városa kulturális és gazdasági központ, egyértelmű, hogy ünnepek idején is főszerepet játszik a régióban.

Cikkünkből megtudhatod, hogy miért érdemes az adventi időszakban is Győrbe látogatnod, milyen élményekkel gazdagodhatsz.

1. Nézd meg a fényfestést a Széchenyi téren!

Győr barokk főtere valóságos kis ékszerdoboz. Itt kapott helyet a gyönyörűen kivilágított adventi vásár, de a tér különleges fényjátékoknak is színhelye. Ráadásul idén lézer helyett 3D-s épületfestésre csodálkozhatsz rá. A bencés rendházon és a templomon

hetente megújuló 8 perces kisfilmek elevenednek meg délután öt órától este kilencig.

Lengyel Tamás a Válótársakból is ismert Jászai-díjas színművész, a Vígszínház, a Budapesti Kamaraszínház és a Radnóti Színház korábbi társulati tagja, tősgyökeres budapestiként most nyakába vette az országot, hogy megnézze, milyen máshol az adventi hangulat. Négy különböző napon négy városba látogatott el, mi pedig kameránkkal elkísértük őt. Nézzétek meg győri élményeit!

2. Készíts fotót különleges kulisszák között!

Vidd magad haza! Most a Széchenyi téren egy karácsonyi fotófal előtt készítheted el karácsonyi képeslapnak is beillő képedet. Négy különböző variáció közül választhatsz, lehetnek angyalszárnyaid, vagy felülhetsz egy mozdony tetejére – te választhatsz. Ha szeretnéd, hogy a teljes háttér látszódjon, a szelfibot talán nem lesz elég hosszú, kérj meg valakit, hogy kattintson egy képet rólad!

gyor_fotofal

3. Korcsolyázz a folyóparton!

Nincs is jobb sport télen, mint felkapni a korcsolyát és siklani a karácsonyi fényárban tündöklő tükörsima jégen. A Dunakapu téren lévő jégpálya hétfőtől csütörtökig 10.00 és 20.00 óra között, míg péntektől vasárnapig egészen 22.00 óráig vár téged. Ha nincs korid, a helyszínen bérelhetsz, hétvégén pedig reggelente 9-től 10-ig el is sajátíthatod a csúszás művészetét, míg szombat esténként korcsolyabemutatókon ámulhatsz a profikon.

Belépő minden páros órában 2017. december 24-ig 90 percre: 500 Ft/fő.

4. Nézz körül a Püspökvár tornyából!

Ha már körbejártál minden látnivalót Győrben, ideje, hogy úgy vedd szemügyre a várost, ahogy eddig nem tetted: felülről! Ha megmásztad mind a 200 lépcsőfokot, a Püspökvár tornyából remek kilátás nyílik a város panorámájára, sötétedés után pedig a felvillanó karácsonyi fényeknek is szemtanúi lehetünk. A belépődet pár másodperc alatt megválthatod, ha Mastercarddal fizetsz – elég egy érintés.

puspokvar_fenn

5. Próbáld ki a városfelfedező játékot!

A győri Látogatóközpontból induló játék célja, hogy játékos formában mutassa be a várost. A játék során verses kártyák és egy nagy térkép segítségével kell tájékozódnod és a belvárosban pontról pontra eljutnod, miközben pecséteket kell begyűjtened. A játékban maximum 10 fős csoporttal vehetsz részt, az ára csoportonként 3000 forint.

6. Támogass te is egy jó ügyet!

Az „Angyalok a Belvárosban” akció egy helyi kezdeményezés, a győri belváros üzletei fogtak össze, hogy vásárlóikkal közösen egy jó ügyet támogathassanak. November 24. és december 24. között a belvárosi üzletek közül többen is adománygyűjtő perselyeket találhatunk– a kampányhoz eddig 30 üzlet csatlakozott, hogy pontosak melyek, arról a kirakatban látható angyalszárnyak árulkodhatnak. A vásárlók a perselyekbe helyezhetik el adományaikat, a bevételből a szervező alapítvány kuratóriuma által kiválasztott rászoruló család kap támogatást. A jótett nem marad köszönet nélkül:

az adományozót egy kedves angyalkafigurával ajándékozzák meg.

_MG_5091

7. Élvezd a Dunakapu tér adventi hangulatát!

A téren nemcsak a korcsolyapálya gondoskodik a remek mókáról, de a gyerekek itt találkozhatnak egy óriás hóemberrel, van állatsimogató, ládavasút, körhinta és adventi babakiállítás is, így minden adott a gyerekek öröméhez. A felnőttek pedig az istenien illatozó forralt boros és ételes bódék kínálatából válogathatnak.

8. Inspirálódj a fadíszítéshez!

Ha a karácsony picivel tradicionálisabb, meghittebb oldalát keresed, ezt a kiállítást pont neked találták ki. A karácsonyi kiállítás az ünnepkör kultúrtörténetét mutatja be a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található kiállítótermének helyiségeiben. Az 1800-as évektől napjainkig mutatják be a karácsonyi díszeket és dekorációkat, megcsodálhatsz feldíszítve több karácsonyfát is. Akár inspirációt is gyűjthetsz, milyen legyen idén otthon a fadíszítés.

_MG_4985

9. Töltsd le telefonodra az ingyenes virtuális élménytúrát!

A XXI. században egész ódivatúnak hatna, ha egy útikönyvvel a kezedben járnád a várost – de szerencsére Győrben teljesen trendi lehetsz. A városhoz kapcsolódó applikáció megkönnyíti a barangolást: QR-kódok segítségével interaktív módon ismerheted meg Győr nevezetességeit. Az appot Free Tourist Guide néven találod az App Store-ban vagy a Google Playben.

Extra tipp: Karácsonyi vásárláshoz vigyél magaddal bankkártyát!

… mert egyszerű, gyors, biztonságos, egyre több helyen elfogadják, akár egy érintéssel fizethetsz.

Hazánkban dinamikusan növekszik az érintőkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csak az idei első negyedévben számuk több mint 5%-ot emelkedett, így elérte az 5,9 millió darabot. Ezzel a Magyarországon elérhető bankkártyáknak már a kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval.

A hazai bankok és kártyatársaságok országos kampányának köszönhetően egyre több helyen használhatjuk azt az egyszerű, gyors, egyszersmind biztonságos módot, melyben a fizetést a bankkártya terminálhoz érintésével oldjuk meg. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken már megszokottá vált az egyérintéses fizetés, függetlenül attól, hogy PIN kódot kell-e utána beütni vagy a kisebb (5000 forint alatti) összeg miatt az sem szükséges.

10. Zárd a napodat egy finomsággal a Bergmann cukrászdában!

A város két pontján is megtalálod a finom süteményeket: a belvárosban a Király utcában, az Esterházy-palotában, és Győr-Nádorvárosban, az Attila utcában. A Bergmann cukrászdát 1939-ben Bergmann Imre cukrászmester alapította. Először csak a nádorvárosi cukrászda működött, egy ma már több mint 100 éves épületben. Ezt a helyiséget 2005-ben felújították, megőrizve az eredeti bútorokat és berendezési tárgyakat, így ha betérsz ide, élvezheted a századforduló hangulatát. A cukrászda kínálatában ott sorakoznak a klasszikusok, és a karácsonyi időszakban nem hiányozhat a bejgli sem a pultból.

Címkép: Szitás Attila; Fotók: Glacz Norbert, Facebook



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!