Az alkoholról, a mozgásszegény életmódról és a magányról eddig is tudtuk, hogy nem tesz jót az agynak. Legalább ennyire káros azonban a hangos zenehallgatás vagy a reggeli internetezés is.


Az agy az emberi test legösszetettebb szerve, melyre mégsem fordítunk kellő figyelmet. Pedig az egészséges agy létfontosságú a problémamegoldáshoz, a memóriához, a kognitív folyamatokban és a kor előrehaladtával az életminőségben is. A szürkeállomány jó formában tartása egyúttal segíthet csökkenteni a demencia és az Alzheimer-kór esélyét is, írja a The Sun.

Akadnak azonban olyan teljesen hétköznapi tevékenységek, melyekről talán nem is sejtjük, hogy mekkora kárt okoznak az agyunknak. Érdemes ezeket mielőbb elhagyni, vagy a rossz szokásokon változtatni.

Ücsörgés

A hosszan tartó ücsörgés nemcsak az agy, hanem a test számára sem túl előnyös. A tudósok szerint ennek kompenzálására érdemes napi 30 perc könnyebb vagy 15 perc magas intenzitású testmozgást a programba illeszteni. Minden edzés alkalmával új agysejtek jönnek létre, ezért is létfontosságú a minél gyakoribb mozgás.

Édességek és nassolnivalók

A sok cukrot, rossz zsírokat és egyéb vegyületeket tartalmazó élelmiszerek rossz hatással lehetnek az agy egészségére. Az édességeken és rágcsálnivalókon kívül érdemes még elkerülni a szalonnához és kolbászhoz hasonló feldolgozott élelmiszereket, valamint az előre elkészített és csomagolt ételeket is. Ennél jóval agybarátabb a gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban, diófélékben, hüvelyeesekben és halakban gazdag mediterrán étrend.

Magány

Az emberi érintkezés hiánya, különösen a krónikus magány óriási pusztítást végezhet agyunkban, ráadásul szorongás vagy depresszió is kialakulhat. Aki ehhez hasonló helyzetben van, vegyen erőt magán és próbáljon kapcsolatba lépni ismerőseivel. Kezdésnek néhány futó beszélgetés is megteszi, de ne riadjunk vissza egy találkozó szervezésétől sem.

Egyszerre csak egy dolgot

Egyáltalán nem is olyan jó, ha valaki egyszerre több feladat elvégzésére is képes a munkahelyén. A tartós idejű, párhuzamos munkavégzés hosszú távon töredezett elmét, sekélyes gondolkodást, rossz koncentrációt és memóriát, fáradtságot, szorongást, valamint stresszt okozhat. Ilyenkor érdemes listát írni a teendőkről, és egyesével összpontosítva haladni, majd pipálgatni, miközben rendszeresen tartunk szüneteket is.

Alkohol

Nem meglepő, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás káros hatással van az agyra. A mértéktelen italozás elősegítheti a demencia kialakulását is, valamint memória-, egyensúly és empátiazavarokat okozhat.

Energiavámpírok

Érdemes mielőbb kiszakadni a mérgező környezetből, ha azon kapjuk magunkat, hogy a minket körülvevők semmifajta érzelemi támogatást nem nyújtanak. Észre sem vesszük, de az energiavámpírok és érzelmi zsarolók amellett, hogy rengeteg erőt elszívnak, káros hatással vannak az agyunkra is. Aki ilyen környezetben ragad, előbb tapasztalhatja magán az öregedés jeleit, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála autoimmun betegségek túl azon, hogy a boldogtalansága akár depresszióhoz és további mentális problémákhoz is vezethet.

Halfogyasztás

Egy tudományos kutatás szerint a heti kétszeri halfogyasztás 41 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását. Ha tehetjük, akkor olyan omega-3 zsírsavban gazdag halak közül válasszunk, amilyen a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az omega-3 zsírsav serkenti a véráramlást az agyban, jótékony hatással van a memóriára és a csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát.

B-vitamin

A rendszeres B-vitamin bevitel mérsékelheti a memóriavesztés és az Alzheimer-kór kockázatát. Remek forrásai lehetnek ennek a vitaminnak például a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök és zöldségek, a szója és a hüvelyesek.

Csökkentsük a hangerőt

A folyamatos hangos zenehallgatás is rombolhatja az agyunkat. Az állandóan üvöltő zene a belső fül hallósejtjeit károsítja, melyek egy idő után már nem küldenek információt az agy felé, vagyis kialakul a süketség. Ennek elkerülése érdekében ne hagyjuk figyelmen kívül ha a telefonunk is a nagy hangerőre figyelmeztet minket.

Reggeli internetezés

Az egyik legrosszabb dolog, amit az agyunkkal tehetünk, az ébredés utáni azonnali hírolvasás vagy e-mailezgetés. A reggeli negatív hírek helyett inkább igyunk egy pohár vizet, zuhanyozzunk le, készítsünk reggelit, egyszóval hagyjuk, hogy magától ébredjen fel az agyunk, mindenféle kütyü használata nélkül.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!