Mintegy 10 ezer, építőiparban dolgozó munkavállalót ellenőrzött tavaly a munkaügyi hatóság, közülük 4210 embert kaptak feketefoglalkoztatáson - írta meg a Népszava.


A lap szerint ez a több mint 40 százalékos "találati arány" mégis kedvező tendenciát jelez, a korábbi években 46-47 százalékban bukkantak az ellenőrök bejelentés nélkül dolgozókra az ágazatban. A javuló számok ellenére továbbra is az építőipar számít a "legfertőzöttebb" ágazatnak a fekete foglalkoztatás szempontjából, hiszen a tavalyi országos ellenőrzések során lebukottak közül minden harmadik ezen a területen tevékenykedett. A vendéglátásban hasonló tendencia érvényesült: a korábbi 18 százalék helyett már "csak" a vizsgált dolgozók 15 százalékát foglalkoztatták feketén. A kereskedelemben viszont 10-ről 11, a vagyonvédelemben 18-ról 26 százalékra nőtt az arányuk.

A Népszava kiemeli:

ezek a munkavállalók lényegében védőháló nélkül dolgoznak a koronaválság idején.

Azaz, ha elbocsátják őket, nem számíthatnak még az európai viszonylatban legszűkmarkúbban mért három hónapos álláskeresési járadékra sem. Márpedig áprilisban újabb 50 ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, sokakat pedig éppen a feketefoglalkoztatás által leginkább érintett ágazatokból, például a vendéglátásból bocsátottak el.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!