Nagy port kavart, miután Bartók Imre visszautasította a múlt kedden bejelentett, 45 írónak odaítélt Térey-ösztöndíj átvételét. Az író, aki helyett végül Bartis Attila kapja az ösztöndíjat, akkor úgy fogalmazott, hogy aggályosnak találja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét. Bartók utan Csehy Zoltán költő is jelezte, hogy nem kéri a díjat. Az ösztöndíj visszautasítása után egy nappal derült ki, hogy Bartók nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakája nevet viselő programon.

Térey János özvegye, Harmath Artemisz irodalomtörténész, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a Népszava interjújában úgy fogalmazott, számára nagyon fontos, hogy az ösztöndíj a férje nevét viseli, mert számára azt képviseli, hogy a minőséget, a szellemi alkotómunkát meg kell becsülni.

János neve azt ígéri, hogy lehet pártatlanul, oldaliság nélkül olvasni. Ez szerepelt a kiírásban is, tudom, nem mindenkinek sikerül. Értem a gyanakvást is. János nyitott volt. Egész életében küzdött az ellen, hogy bárhová besorolják, szerintem sikerrel. Vagyis kapott jobbról-balról egyaránt […] Biztosan állíthatom, hogy az ösztöndíj célja a minőség, és nem politikai hűség elismerése

- mondta.

Bartók Imre Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat

"Nem hiszem, hogy ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként Demeter főnöke az egész trollapparátusával tudatosan rombol" - indokolta az író, miért nem veszi át a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíját.

Harmath az ösztöndíjra felterjesztő titkos szavazás elején Demeter Szilárddal azt kérte a tagságtól, hogy mindenki olyan nevet jelöljön, akit nagyon erősnek tart, tehát minőségi szerzőket igyekezzenek díjazni.

A cél itt a minél demokratikusabb és konszenzusosabb elbírálás volt, és ennek a szavazás menete megfelelt. A díjazottaktól pedig senki nem vár el semmilyen elköteleződést - csak azt, hogy alkossanak.

Harmath Artemisz szerint egy díjat szabad nem elfogadni, a nyilvánosságban tett negatív gesztusokat és "Facebook-üzengetéseket" viszont nem értékeli.

Azt is hozzátette, hogy férje egész életében nem részesült sem tartamában, sem összegében olyan nagyívű támogatásban, amiért pedig mások érdekében is tárgyalt - és amit most a Térey-ösztöndíjasok megkapnak.

Nekem semmilyen érdekem nem fűződött ehhez a díjazáshoz, legfeljebb a szándék, hogy jöjjön létre már valami jó dolog az íróknak. Ez nekem mégis egy kis elégtétel, hiszen valami értelmes történik az értelmetlenen keresztül - itt a férjem halálára gondolok. Nyugodtan el lehet hinni, hogy valaki jutalmazni akarja a jó szerzőket, politikai és világnézettől függetlenül.

Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Bartók Imre után újabb díjazott utasította vissza a komoly összeggel járó állami támogatást.

Kiemelt kép: Czimbal Gyula / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!