Takács Péter szerint csak átmeneti és kezelhető fennakadást okozott a bérnővérek alkalmazását tiltó rendelkezés. Igaz, emiatt sok kórházban egész részlegeket kellett bezárni.


„Ezek a cégek még zsarolták is a kórházakat, hogy nem adnak nekik munkaerőt, ha nem emelik az óradíjakat” – nyilatkozta Takács Péter a Magyar Nemzetnek. Az egészségügyi államtitkár szerint a bérnővéreket közvetítő cégek zsebre tették a kizsarolt magasabb béreket, kizsákmányolták a szakdolgozókat. Mint magyarázta, azzal, hogy január elsejétől már nem alkalmazhatóak bérnővérek a kórházakban, a Belügyminisztérium tiszta helyzetet akart teremteni. Arról, hogy az új helyzet miatt több kórházban egész részlegeket kellett bezárni, az államtitkár azt mondta:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista-adatbázisából kiderült, hogy több mint 25 ezer páciens vár legalább 60 napja műtéti beavatkozásra – vetette fel az interjúban a Magyar Nemzet.

Az államtitkár szerint a kormány intézkedései működnek, a várólisták fogynak: az országos szintű átlagot nézve, 60 napnál tovább már csak a térdprotézisekre, a csípőprotézisekre és a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétekre kell várni. Úgy fogalmazott:

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester nemrég arról posztolt közösségi oldalán, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a Szent János kórházban. Amikor erről kérdezte a lap, Takács azt válaszolta: Őrsi korábban nagyon sok találkozót lemondott vele. A kórház egyébként – ahogyan mi is írtuk – elismerte, hogy akadozik az ellátás.

Takács sikerként beszélt arról, hogy januárral két év után először adtak hozzá új tételeket az államilag támogatott gyógyszerek listájához. Mint elhangzott, ez mintegy 40 ezer beteget érint. Az államtitkár szerint a tb-támogatott gyógyszerek körét tovább bővítik majd, de azt nem mondta, hogy mikor.

– jelentette ki Takács. Az orvosi bruttó átlagkereset 2,2 millió forint az államtitkár szerint. Ezen a téren is további változásokról beszélt: hamarosan bevezetnek egy új, a korábbinál „sokkal rugalmasabb” bértáblát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!