Mesés színdarab készült Jeney Zoltán Szörnyek és Sellők - Balatoni kacsavész c. könyvéből, amit júliusban és augusztusban 10 balatoni helyszínen játszanak majd.

Mesés színdarab készült Jeney Zoltán tavaly ősszel megjelent Balatoni kacsavész - Szörnyek és Sellők  c. szórakoztató és tanító gyermekmese könyvéből, aminek fókuszában a környezetvédelem és természeti kincseink védelmének fontossága áll. A főszereplő Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke csapatával elindul megmenteni a Balatont, és közben izgalmas kalandokat élnek át. A történetben nemcsak a Balatonhoz köthető legendák és legendás lények szerepelnek – mint például a veszprémi kavicsfogú álteknős -, de nemzetközi vizekről pl. ide utazik Nessi, a Kráken vagy éppen Lorelai, a sellő is.

Most pedig az Art-Színtér művészeinek segítségével a történet színpadon is megelevenedik. A darab rendezője Ozsgyáni Mihály, a zenéket Náray Erika és Berdísz Tamás szerezte. A szerepekben olyan művészek láthatóak, mint Gábor Márkó, Tarlós Ferenc, Oláh Béla, Nagy Enikő, Pánics Lilla, Zsichla Dániel, Jerger Balázs vagy Marjai Virág. A színdarab látványáért Rákay Tamás tervező felelt.

VIDEÓ: Jeney Zoltán: Szörnyek és sellők (zenés meseelőadás)

A történethez kapcsolódva a darabot kőszínházak helyett balatoni strandokon játsszák majd északi- és déli parti városokban is júliusban és augusztus elején. Az előadás egy strandbelépő megvásárlásával lesz látogatható, a hátteret a Balaton adja majd.

A nyáron több balatoni helyszínen megtekinthető színdarab

mely a VEB2023 egyik fontos célkitűzése, hiszen Veszprém a Bakony és Balaton régióval együtt viseli 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Szörnyek és Sellők program játékos, befogadható formában mutatja be a legkisebb korosztálynak a Balaton ökológiai értékeit mind a mesekönyv, mind a színdarab, mind az edukációs programsorozat által.

Ugyanis nemcsak a könyv mesél a Balaton megóvásáról, de egy oktatási program is: a Bakony-Balaton régióban összesen 1200 kisiskolás tanulhatott játékosan, drámapedagógus segítségével a Balaton természeti értékeiről és nyerte el a Balaton védelmezője vagyok kitűzőt.

Mivel az egész mese központjában a Balaton megóvása áll, a készítők szerették volna a gyerekeket élőben is megismertetni ezekkel az értékekkel, kicsalni őket a természetbe. A Digitális Vándor nevű applikációba Szörnyek és sellők nyomában címen felkerült egy digitális tanösvény is, amelyben Sió mama, a Balaton tündérének egy napját lehet végig követni. A 8,3 km hosszú tanösvény Balatonfüreden, a Koloska-völgyből indul és egészen a Tagore sétányig elvezet, miközben a gyerekek megismerhetik a Balaton-felvidék állat-és növényvilágát, valamint kulturális örökségét.

A színdarab – ahogy a könyv is – a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány ötlete nyomán a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program támogatásával, az Art-Színtér közreműködésével valósul meg.

Helyszínek, időpontok, és további információ elérhető a hivatalos oldalukon és a Facebook oldalukon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!