Jelen állás szerint a Fidesz, a TISZA Párt, a baloldali szövetség és a Mi Hazánk biztos bejutó, a többieknek küzdeniük kell az utolsó napokban a mozgósítással.


Május végére a Fidesz–KDNP vezette az EP-lista versenyt, a választókorú népesség 31 százaléka támogatja a kormánypártokat – derült ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelyet kedden juttattak el a 24.hu-hoz. A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik helyen pedig a DK–MSZP–Párbeszéd lista található 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutya Párt és az LMP pedig 2–2 százalékos tábort tudhat magáénak. A Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik is 1–1 százalékon állt május végén.

A statisztikai szempontokat és hibahatárokat figyelembe véve két pártnak van még esélye EP-képviselőket küldeni: a Mi Hazánk a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, ami az átlagosnál nagyobb részvételi hajlandóságának köszönhető. A Momentum viszont csak 4 százalékot érne el, mivel támogatóik aktivitása az átlag alatt marad. A Kétfarkú Kutya Párt 3, az LMP pedig 2 százalékon áll ebben a körben.

Az adatok alapján a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. Ha a Momentum elérné az 5 százalékot, az valószínűleg a Tisza Párt mandátumszámát csökkentené eggyel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!