Szerette volna tudni, hol tart az ügy, ezért hat üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok" hívást indított. Szerintük ez már zaklatás volt, ezért feljelentették.


Zaklatás miatt szerdán bűnösnek találták Pető Attilát, akit egykori ministránsként, tizenhárom éves korában molesztált egy pap, és akinek ügyét 2016 óta követi a hazai nyilvánosság - írja a 444.hu.

Petőt az esztergomi érsekség két vezetője, az ügyben eljáró Süllei László és az azóta elhunyt Snell György segédpüspök jelentette fel, mert többször felkereste őket, hogy tájékoztassák az ügyéről.

A lap beszámpolója szerint a molesztáló papot kizárta az egyház, de Pető nem kapott információt arról, hol tart az eljárás, és az ügyiratokba sem tekinthetett be.

Az ügyben az ügyészség próbára bocsátást javasolt, a bíróság pedig a „rosszallását” kifejező megrovásban részesítette Petőt. Ezeknek semmilyen következménye nem lett volna, ám Pető fellebbezett, hogy ne azzal végződjön az eljárás, hogy a bíróság bűnösnek nyilvánítja, amiért többször is keresni próbálta az ügyét szerinte rosszul kezelő papokat.

A Fővárosi Törvényszék végül helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. A Petőt ért korábbi abúzust nem vonta kétségbe, de azt állapította meg, hogy a sértetteket rendszeresen, tartósan, hosszan elhúzódóan és visszatérően háborgatta.

A lap emlékeztet rá, hogy

A katolikus iskola igazgatója, Udvardy György akkor nem hitt neki. 2015-ben Pető hivatalos bejelentést tett az érsekségen. A vizsgálat kiderítette, hogy a papra már korábban is volt panasz, de ezt a felettese elhazudta. Esztergom is vizsgálódni kezdett Süllei László helynök vezetésével. A most lezárult per fontos témája volt, hogy milyen hibákat követett el eközben.

A vizsgálat végén, 2016 szeptemberében Erdő Péter bíboros tíz évre eltiltotta Balázs atyát a papi szolgálattól. Három évvel később Pető még mindig nem kapott hivatalos értesítést a róla is szóló vizsgálatok eredményeiről. Az egyház hivatalosan nem ismerte el, hogy Petőt zaklatta Balázs atya, hiába lett ez egyértelmű a többi áldozat jelentkezése után. Ebből következően nem is kértek tőle bocsánatot. Mikor Pető válaszokat várt, hívogatni kezdte az ügyében eljáró Süllei László hivatalát, illetve felkereste atyai pártfogóját, Snell György segédpüspököt. Majd egy alkalommal, amikor nem nyitottak ajtót neki Snell hivatali lakásánál, Pető belerúgott az ajtóba. Ezekre hivatkozva Süllei és Snell feljelentették Petőt zaklatásért.

Végül Süllei László elismerte, hogy Petőt molesztálták. Az érseki helynök hozzátette: „Az elkövető helyett megkövetem Attilát, és szeretném megköszönni, hogy segítette az ügy feltárását.” Bár ő kezdeményezett eljárást ellene, azt is kérte, hogy Petőt ne ítéljék el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!