"Látod magad előtt a betegeket, és látod, hogy bejön, beszélgetsz vele, 2 óra múlva meg már ott van a lélegeztetőgépen. Megnézed a tüdejét és csak a fejedhez nyúlsz, hogy úristen, ez a CT hogy változott 2 óra alatt. És a beteg majdnem belehal ebbe a történetbe" - fogalmazott Zacher Gábor toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában.

Azt is mondta, hogy

fiatal kollégái keresik a kifogásokat az oltás ellen. Ilyenkor ő azt mondja nekik, nézzenek körül a kórházban.

Az orvos azt mondta, érthetőbben kellene kommunikálnia a kormánynak a védőoltásokkal kapcsolatban is, hiszen az embereknek fogalmuk sincs, milyen szövődményei lehetnek, és hogy erre mekkora esély van.

A híresztelésekkel ellentétben ugyanis, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem indokolt a félelem az engedélyezett oltóanyagokkal kapcsolatban.

hirdetés

Soós Adrianna szerint az egészségügyi dolgozóknak élen kellene járniuk a felvilágosításban.

"Az orvosok, illetve a diplomás ápolók, mentősök körében inkább az oltáspártiak vannak többségben, talán, akik kevésbé találkoztak vagy más szakterületen dolgoznak, vagy nem ismerik annyira az oltásokkal kapcsolatos eljárásokat, azokban van nagyobb félelem"

- mondta az elnök.

Szlávik János infektológus kifejtette, hogy az oltást csak beadják, aztán mindenki megy a dolgára.

"Ezt megelőzi egy adminisztráció, egy kérdőív kitöltése, tájékoztatni kell az oltásról, annak hasznáról, esetleg szövődményeiről, sőt a beoltottaknak nagyon gyakran fél óráig az oltóponton kell tartózkodniuk, esetleges akkut szövődmények kialakulásának veszélye miatt."

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kizárólag a védőoltással lehet a járványnak véget vetni, ezért nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát.

Az elmúlt időszakban a koronívus miatt elhunytak száma szinte mindennap meghaladta a 180 főt.

"Az intenzívosztályokon ápolt és lélegeztetőgépen lévők, azok a személyek, akiknek sajnos - főleg a lélegeztetőgép után - elég jelentős része nem éli túl ezt a betegséget. Azt látom most, hogy a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent azzal párhuzamosan, hogy meglehetősen magas a halálozás" - mondta a műsorban Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő.


hirdetés