60 éves lenne minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, Whitney Houston, aki 2012-ben, 48 évesen hagyott itt minket. A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk néhány ismert és kevésbé ismert érdekességet a sztárról.


Whitney Elizabeth Houston 1963 augusztus 9-én született Newarkban, New Jersey államban. Volt kitől örökölni a tehetségét: édesanyja Cissy Houston Grammy-díjas soul- és gospelénekesnő, nagynénje Mary Jones énekesnő.

Keresztnevét Whitney Blake színésznő után kapta.

Édesanyja Elvis Presley és Jimi Hendrix háttérénekese is volt.

Whitney az énekesi karrierje előtt modellkedett. Szerepelt a Seventeen és a Glamour címlapján is.

3,2 oktávot tudott kiénekelni.

19 évesen szerződtette le Clive Davis producer az Arista Recordhoz. Két első albuma, a Whitney Houston (1985) és a Whitney (1987) egyaránt első lett a Billboard 200 listáján.

Pályafutása során 8 Grammy-díjat nyert, 16 Billboard Music-díjat, két Emmyt és 28 Guinnes világrekordot jegyzett. A Több, mint testőr című lemeze lett például a legtöbb példányban eladott album, amit női előadó jegyzett, és a legtöbb példányban eladott filmzenei album.

Amikor 1988-ban a Where Do Broken Hearts Go 1. helyezést ért el a slágerlistán,

Sokan csak úgy hívták: The Voice (A Hang).

East Orange városában iskolát neveztek el róla: Whitney E. Houston School of Creative and Performing Arts.

Más előadók számait is sikerre vitte. Az I Will Always Love You-t eredetileg Dolly Parton énekelte, a The Greatest Love of All pedig George Benson dala volt.

A férje Bobby Brown rap énekes volt.

Whitney sokat jótékonykodott. 1989-ben létrehozta a Whitney Houston Fundation for Children nevű alapítványát, amely többe között hajléktalan gyerekeknek biztosított orvosi ellátást, harcolt a gyermekbántalmazás ellen, és hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújtott tanulási lehetőségeket.

2012. február 11-én eszméletlenül találták a szállodai szobája fürdőkádjában. Nem sokkal később halottnak nyilvánították. A halálát közvetlenül fulladás okozta, de a vizsgálatok kimutatták, hogy halála előtt nem sokkal kokaint fogyasztott, ami hozzájárulhatott a tragédiához.

Halála estéjén Whitneynek Clive Davis születésnapi partiján kellett volna megjelennie. Az eseményen a zenei producer így emlékezett felfedezettjére:

Lánya, Bobbi Krsitina Brown 2019-ben hunyt el, 22 évesen, máig tisztázatlan körülmények között. Rá is egy kádban találtak rá, akárcsak édesanyjára.

2022-ben mutatták be a Whitney életét feldolgozó I Wanna Dance With Somebody című filmet Naomi Ackie főszereplésével.

Whitney Houstont sok kritika ért a feketék részéről, hogy túlságosan „fehéren” énekel. Erről az énekesnő így nyilatkozott: „Mi az, hogy fekete? A pályám eleje óta próbálok rájönni. Nem tudom, hogy kell feketén énekelni, és azt sem tudom, hogy kell fehéren énekelni. Én csak énekelni tudok. A zenének számomra nincs színe. Művészet.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!