A megállapodás vázlata hetekig tartó tárgyalások során született meg Katarban, Izrael, az Egyesült Államok és a Hamász között. Egyelőre mindenki óvatosan kommentálja az értesülést.


Előzetes tűzszüneti megállapodást kötött a Gázai övezetben Izrael és a Hamász az Egyesült Államok közvetítésével – írja a Washinton Post.5 napos szünetet tartanának a harcokban, és a palesztin terrorszervezet ezért cserébe több tucatnyi túszt - főleg nőket és gyermekeket - engedne szabadon.

A részletes, hatoldalas írásban fektetnék le, hogy milyen ütemben és hány túszt engednének szabadon. A harcok leállításának célja az is, hogy jelentősen megnöveljék az ostromlott enklávéba Egyiptomból érkező humanitárius segélyek mennyiségét, beleértve az üzemanyagot is.

"A közelmúltban elértünk némi előrelépést, és keményen dolgoztunk ennek előmozdításán, de a helyzet továbbra is ingatag" - mondta egy tisztviselő. A cikk megjelenése után Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Twitteren azt írta, hogy „még nincs megállapodás, de továbbra is keményen dolgozunk az egyezség megkötésén”.

Izrael washingtoni nagykövetségének képviselője nem kívánta kommentálni az értesülést.