A magyar kormány is megerősítette, hogy a holland politikus megkapja a különleges védelmet, a miniszter eseti döntése alapján.


A szélsőjobboldali holland politikus, Geert Wilders nemcsak politikai, hanem személyes szálakon is szorosan kötődik Magyarországhoz, ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja.

A VSquare oknyomozó portál derítette ki, hogy Wilders rendszeres magyarországi útjai alatt Orbán elit testőrei gondoskodnak biztonságáról, ami a magyar adófizetőknek komoly összegekbe kerülhet - írja a hvg.hu.

Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, aki a 2023-as választásokon a parlament legnagyobb pártjává tette politikai alakulatát, több mint két évtizede él halálos fenyegetettségben. Szélsőséges iszlamista csoportok folyamatosan fenyegetik, többek között két pakisztáni vezetőt is elítéltek, amiért életveszélyesen megfenyegették. A holland politikus ennek ellenére továbbra is utazik, de minden útja komoly biztonsági intézkedéseket igényel. Magyarországon azonban olyan szintű védelmet élvez, amelyet a legtöbb más országban nem biztosítanak számára.

A holland politikus kapcsolata Magyarországgal nemcsak politikai alapon alakult ki. Felesége, Márfai Krisztina magyar származású, és a pár rendszeresen tölti a nyarakat a Balatonnál. A politikusnak azonban már korábban, 1995-ben is volt köze Magyarországhoz, amikor jobbközép politikusként Orbán Viktorral megismerkedett. Azóta kapcsolatuk barátsággá mélyült, és Wilders többször is kifejezte csodálatát Orbán iránt.

2022-ben Wilders a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, Magyarország támogatásáért és a bevándorlás megállításában tett erőfeszítéseiért. Díjátadóján Magyarországot "az óriások országának" nevezte, amely szerinte Európa egyik legbátrabb nemzete, amely a keresztény értékek védelmében áll ki a kulturális relativizmussal és a progresszív liberális nézetekkel szemben.

Wilders pártja, a PVV, 2023 végén megnyerte a holland választásokat, és bár koalíciós partnerként vezető szerephez jutott, maga Wilders nem lett miniszterelnök. Az általa vezetett PVV azonban júliusban csatlakozott Orbán európai parlamenti képviselőcsoportjához, a Patrióták Európáért szövetséghez, politikai kapcsolataikat hivatalos szövetséggé téve.

Érdekesség, hogy a holland kormány két, a PVV által delegált minisztere is magyar gyökerekkel rendelkezik. Szabó Zsolt, aki a holland digitalizációért felelős államtitkár, magyar származású, és 2017-ben magyar kitüntetést is kapott. A másik magyar gyökerű politikus, Dirk Beljaarts, a gazdasági miniszter. Beljaarts korábban Magyarország tiszteletbeli konzuljaként tevékenykedett, de lemondott magyar állampolgárságáról, hogy helyet foglalhasson a holland kabinetben.

A magyar kormány a VSquare megkeresésére megerősítette, hogy Wilders magyarországi látogatásai során a TEK biztosítja védelmét. A belügyminisztérium közölte, hogy "a bűnüldözésért felelős miniszter eseti alapon utalhatja a Terrorelhárítási Központ hatáskörébe bizonyos személyek védelmét", és ez Wilders esetében is így történt.

Ez a fajta kiemelt védelem, valamint a politikus gyakori magyarországi útjai azonban jelentős költségeket róhatnak a magyar adófizetőkre, hiszen Wilders biztonságát nemzetközi hírnevének és Orbánnal ápolt közeli kapcsolatának köszönhetően hazánk biztosítja - írja a portál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!