Az eset néhány héttel az orosz-ukrán háború megindítása előtt történt, amikor telefonon egyeztetett a két országvezető.


Rakétával fenyegette meg Putyin a volt brit miniszterelnököt – derült ki a BBC beszámolójából - írja a Daily Mail. Mindez pár héttel azelőtt történt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Boris Johnson telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és ebben az „elképesztő” és „hosszú” telefonbeszélgetésben az akkori miniszterelnök azt magyarázta az orosz elnöknek, hogy Ukrajna lerohanása csak még nagyobb NATO jelenlétet eredményezne. Johnson azt mondta neki, hogy a háború „teljes katasztrófa” lesz, és példátlan nyugati szankciókat vált ki. Arról is próbálta meggyőzni, hogy az ukránok a közeljövőben nem lesznek a védelmi szövetség tagjai.

Johson a BBC-nek elárulta, hogy Putyin „egy ponton megfenyegetett". Azt mondta neki, hogy „nem akarlak bántani, de egy rakétával ez csak egy percbe kerülne”.

Johnson az orosz elnök hanglejtéséből arra következtetett, hogy a fenyegetés nem volt teljesen komoly. De azért minden fenyegető mondatot komolyan kellett vennie – vélekedett a BBC.

A beszélgetés után kilenc nappal Moszkvába utazott a brit védelmi miniszter. Akkor arról biztosították Ben Wallace-t, hogy nem lesz támadás, de ő akkor már biztosra vette, hogy az be fog következni és ezt mind a két fél tudta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!