A korábbi közlekedésért felelős államtitkár szerint az utasok érdekeire kellene fókuszálni, miközben az országosan egységes menetrend és tarifa kialakítása lenne a legfontosabb.


Vitézy Dávid Facebook-oldalán rossz döntésnek nevezte, hogy a MÁV augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon megszűnteti a közlekedést. A közlekedési szakértő megoldást is javasolt a magyar vasút problémáira.

A MÁV azzal indokolta a tíz magyarországi vasútvonal bezárását, hogy jármű- és személyzethiánnyal küzd. Vitézy értelmezésében ez azt jelenti, hogy

A korábbi közlekedésért felelős államtitkár azt írta: „Ideje lenne az államszocializmusból örökölt »egy az ország, egy a MÁV« logika helyett az utasok érdekeire fókuszálni, az országosan egységes menetrend és tarifa a fontos, nem a közös üzemeltetés.

Mert ennek a vége ugyanannyi pénzből csak egyre kevesebb szolgáltatás lesz, ahogy most is látjuk.”

Vitézy megoldást is javasolt, szerinte

„Talán más szolgáltató képes lenne találni megfelelő járművet, személyzetet, és akár még a MÁV messze földön híres hatékonyságát túlszárnyalva talán olcsóbb ajánlatot is adni. Zavarná ez az utasokat? Ha a tarifarendszer és a menetrend országosan egységes, akkor maximum annyira, amennyire az érdekli őket, hogy épp melyik szolgáltató üzemelteti a világoskék buszt, amire felszállnak Budapesten. Azaz semennyire” – írta Facebook-oldalán a közlekedési szakértő.

Vitézy a vasúti szolgáltatások kiszervezésére külföldi példákat is megemlített.

„Nem gondoltam volna, hogy a Budapest környéki vasúti fejlesztések leállítása/felfüggesztése idején gyakran elhangzó szlogen, miszerint »most a vidék jön«, végül a korábbi szocialista kormányok állandó megszorítási kapkodása keretében bevezetett és 2010-ben a mai kormány megválasztásakor nagyrészt visszacsinált vasútvonal-bezárások formájában ölt majd testet” – tette hozzá Vitézy.

Forrás: Telex


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!