A közlekedési szakember kiment a Thököly útra megnézni, milyen hatása van az előző nap kiderült járatritkításnak a reggeli csúcsidőben.


Vitézy Dávid szerint haladéktalanul vissza kell vonni járatritkítási csomagot és felül kell vizsgálni a BKK akcióját. A közlekedési szakember szerint versenyképtelenebb lett a közösségi közlekedés a pénteki lépéssel.

Csütörtökön derült ki, hogy január 19-től, tehát másnaptól a BKK ritkítja egyes járatait a hétfői és pénteki napokon. Azóta már részletes lista is megjelent, ez alapján

Köztük a Thököly úton közlekedő régi 7-es buszcsalád járatait is.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azzal indokolta a lépést, hogy a korábbinál sokkal elterjedtebb home office-nak, és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak hétfőn és pénteken.

„Éppen ezért a BKK a már korábban is létező pénteki menetrendhez hasonlóan hétfőn is egyedi menetrendet vezet be: az így átcsoportosítható forrásokból pedig újabb fejlesztéseket indíthatunk el” – írta a városvezető.

Vitézy Dávid a főpolgármester csökkenő utasszámokat említő érve kapcsán azt írta:

Az egykori BKK-vezér péntek délelőtt több képet is megosztott a Facebook-oldalán, amelyeket a Thököly úton készített.

Szerinte ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korrupciós ügyekkel megvádolt korábbi főpolgármester helyettese „próbált a városra erőltetni”, de akkor legalább előzetes egyeztetés volt a menetrendi változásokról, így sikerült „megakadályozni a rombolást”.

„Az a magyarázkodás, hogy csak egy-másfél perccel járnak ritkábban a buszok és villamosok, teljesen komolytalan. Ugyanis a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították a csúcsidőben. Ilyenkor eleve nem a várakozási idő, hanem a kapacitás a fő szempont - több tucatnyi csuklós busszal jár kevesebb mától a városban az intézkedés nyomán. Ez pedig nem mindegy:

Vitézy szerint a közösségi közlekedés lett versenyképtelenebb a BKK pénteki lépésével. Ezért felszólította Karácsony Gergelyt, hogy haladéktalanul vonja vissza a járatritkítási csomagot és vizsgálja felül a BKK akcióját.

Hasonlóan kemény kritikát fogalmazott meg a járatritkításról a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is. A szervezet a Facebook-oldalán azt írta, hogy a BKK „inkorrekt módon” változtatott a menetrendeken.

„Jelen esetben az utasok tájékoztatása elmaradt. Ezt pedig 14 nappal előre be kellett volna jelenteni. Különösen inkorrekt, hogy egy január 19-i változásról január 18-án jön tájékoztatás, akkor is csak azért, mert a média már ráugrott” – írták.

Annak kapcsán, hogy a cég csütörtökön napközben kicserélte és bővítette a ritkításban érintett járatok listáját, a VEKE úgy fogalmazott: „ez már kommentálhatatlan, felháborító és gusztustalan”.

– tették hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!