A közlekedési szakember, volt államtitkár utazási kálváriája a teljes rendszer működésképtelenségének tökéletes illusztrációja.


Hosszú posztban foglalkozott az általunk is megírt vasúti meghibásodással Vitézy Dávid. A Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) volt vezérigazgatója azon a vonalon akart utazni, ahol kigyulladt egy mozdony a reggeli órákban.

A magyarországi vasúti közlekedést és a fejlesztések hiányát gyakorta kritizáló Vitézy nemcsak arról ír, hogy neki milyen nehézséget okozott a kiesés, de egyben megmutatta a MÁV tájékoztatási rendszerének hibáit, gyakorlatilag működésképtelenségét is.

Mint írja, „már a 8:23-as IC se indult el Debrecen felé, a szegedi IC is kimaradt, zónázó vonatok se indulnak, utasok százai tanácstalanul nézték a kijelzőt.”

Hozzáteszi, hogy a kijelző nem mutatott késést, és a hangosbemondó is csak az érkező vonatokról beszélt. „A peronvégi kijelzőkön vármegyebérlet-reklámok futnak” – írja.

„Rutinos vasúti utasként megnézem, hogy az érkező IC, ami aztán 9:23-kor fordulna, hol van. Ekkorra már megindult a forgalom, de az InterCity még Vecsésen állt sorba, Budapest felé - nyilvánvalóan 3 perc múlva nem fog elindulni.

9:23 eljön, a vonat egyszerűen a zöld villogás után eltűnik a Nyugati nagy kijelzőjéről, mintha elindult volna. A MÁV app sem mutat semmit a vonat információs oldalán” – írja.

Mint közli, ezután sokan (köztük tanácstalan külföldi utasok tömege) próbált tájékozódni, többen telefonon közölték, hogy nem fognak tudni hazajutni, mások autós utazást próbáltak szervezni.

Megjegyzi, hogy Bécsben hasonló esetekben láthatósági mellényes dolgozók, tablettal a kezükben próbálnak segíteni az utasoknak, ahogy ez hazánkban a BKK üzemzavarai esetén is meg szokott történni. Itt azonban Vitézy egyáltalán nem találkozott vasúti dolgozóval.

– írja, hozzátéve, hogy egy éve ezen a MÁV esetében is próbáltak változtatni, de azóta sem tudja, hogy áll ez a projekt.

„A hangosbemondó továbbra is mindenféle érdektelen információt közöl, érkező vonatok késését sorolja és két nyelven bemondja, hogy a Prágába tartó EuroCity tíz percet késik – miközben addigra már rég elment” – érzékelteti a rendszer teljes összeomlását.

„Végül 10:19-kor elindultunk. Néhány utas a 10:23-as IC-ről is felszáll, az úgyse jön, így aztán van szék, amire három utas helyjegye egyszerre szól” – írja meg a sztori végét, amiből hosszan vonja le a tanulságot is. Szerinte például „ez az egy eset önmagában is jól illusztrálja, miért elkerülhetetlen a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megvalósítása és ennek részeként a lajosmizsei vasútvonal villamosítása és miért baj ezeknek a fejlesztések az elhúzódása. Pont ez ellen a beruházás ellen állt ki nemrég sajnos a XVIII. kerület és Gyál polgármestere is (mondván, száműzni kéne a településeken kívülre a vonalat, az utasoktól távol…), no meg az állami beruházások halasztásának is áldozata lett.”

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!