A BKK volt vezérigazgatója szerint a miniszter hátráltatja a magyar vasúti közlekedés fejlődését.


Hosszú, meglehetősen kritikus hangvételű poszttal jelentkezett a Facebookon Vitézy Dávid annak apropóján, hogy „pontosan egy évvel ezelőtt hirdettek eredményt a Nyugati pályaudvar megújítására és a vasúti kínálat bővítése érdekében a pályaudvar kapacitásának duplájára növelésére kiírt tervpályázaton”.

A tavaly ősszel a közlekedésért felelős államtitkári posztról lemondott szakember kiemelte, hogy Magyarország közvetlen európai uniós forrást nyert el a projektre, a Lázár János vezette közlekedési tárca „a szankciós politikára”, valamint „a rezsicsökkentés megvédésére” hivatkozva felmondta és a forrást visszaadta. Hozzátette, információi szerint a pénzt a Balti-államok fővárosait összekötő új vasútvonal kapja meg.

Vitézy szerint a döntés mögött egy „mesterséges főváros-vidék szembeállítás” is meghúzódik, pedig a fejlesztésből nem csak a budapestiek húztak volna hasznot.

– írja a Budapesti Fejlesztési Központ volt vezetője. Hozzáteszi: „Aki tehát a budapesti vasúti fejlesztéseket, így például az ország legforgalmasabb, mégis kapacitáshiánnyal küzdő es végletesen lerobbant infrastruktúrájú központi pályaudvarának fejlesztését akarja megakadályozni,

Mint írja, a mindig utolérni vágyott Ausztria fővárosában egy ilyen fejlesztés már lezajlott, de hasonlóan döntöttek Prága és Varsó esetében is – ahol szintén nem csak a fővárosok előnybe hozása volt a cél.

Posztja végén Vitézy Dávid egy pozitívumra is felhívja a figyelmet: „Említést érdemel viszont, mivel fontos részeredmény és pozitívum, hogy a Nyugati térre készült terveket a zsűriben is közreműködő Főváros is magáévá tette és immár a tervpályázaton győztes, felüljáró nélküli, Bajcsy Zsilinszky úti villamosos terv lett a hivatalos budapesti jövőkép a Nyugati környékének rendezésére. Mielőbb valósuljon meg!” – írja.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!