A volt jelölt elmondta, hogy ha a Tisza Párt javaslatára el is fogadná a jelölést a posztra, komoly feltételekhez szabná, de jelenleg itt nem tartanak a tárgyalások.


Kedden öt frakció képviselői találkoztak a Városházán Karácsony Gergellyel, hogy a fővárosi közgyűlésről egyeztessenek. A találkozón részt vett a Fidesz, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Demokratikus Koalíció, a Tisza Párt és a Vitézy Dávid által vezetett Budapestért-LMP képviselője is. Bár a találkozó „korrekt hangulatú volt”, a felek nem jutottak sokkal közelebb a megegyezéshez – mondta Vitézy Dávid a sajtónak.

Az egyeztetés során többek között arról is vitáztak, ki üljön a Fidesz mellé a közgyűlésben. Vitézy elmondása szerint senki sem akart a Fidesz mellé ülni, végül azonban az ő frakciója vállalta ezt, a másik oldalukon pedig a DK foglal helyet. Vitézy azt is bejelentette, hogy ő vezeti majd a Budapestért-LMP frakciót.

A legfontosabb kérdésben, a főpolgármester-helyettes személyében továbbra sincs megállapodás. Karácsony Gergely továbbra is kitart amellett, hogy Kiss Ambrus maradjon a helyettese, és Vitézy Dávidot is elfogadná mellé. A Tisza Párt azonban nem támogatja Kiss Ambrus kinevezését, így patthelyzet alakult ki. Karácsony kijelentette, hogy amíg nincs konszenzus, nem javasol új helyettest.

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az ő neve felmerülne helyettesként, annak szigorú feltételei lennének.

– fogalmazott Vitézy Dávid.

A patthelyzet megoldása érdekében felmerült, hogy a főispán nevezheti ki a főpolgármester-helyettest, ha Karácsony nem tesz javaslatot. Vitézy kijelentette, hogy tőle nem fogadná el a kinevezést a főispántól, hogy elkerülje annak a látszatát, hogy a Fidesz támogatja.

Karácsony a Telexnek adott interjúban arról beszélt, hogy a Tisza Párt „szerelmes lett Vitézybe”, és attól tart, hogy egy „mesterterv” keretében Vitézy a hatalmat magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost. Ez szerinte azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje venné át az irányítást az ellenzéki többségű fővárosban.

Vitézy erre reagálva kijelentette, hogy „fogalmilag lehetetlen”, hogy a főpolgármester-helyettesnek több joga legyen, mint a főpolgármesternek, és ilyen javaslatot sem tettek. Hozzátette, hogy Karácsonynak „extrém módon” széles jogkörei vannak a többi polgármesterhez képest, amit még Tarlós István harcolt ki.

A közgyűlés most az SZMSZ-módosítások körül forog. Vitézy számos módosítást javasolt, például hogy a főpolgármester ne hozhasson egyedül döntéseket két ülés között, például sportesemények pályázatáról vagy beruházásokról. Ezen kívül javasolta, hogy a BKK, BKV és a Budapesti Közművek vezérigazgatóinak munkáltatói joga szálljon vissza a közgyűlésre, és a város brüsszeli képviseletének vezetőjét is a közgyűlés válassza.

A módosító javaslatokról pénteken szavaznak az alakuló ülésen. Ha nem sikerül megegyezni, a régi SZMSZ marad érvényben, és a főváros egyelőre főpolgármester-helyettes nélkül kezdi meg az új ciklust.

Vitézy végül elmondta, hogy ő vezetheti a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot, ha a közgyűlés megbízza ezzel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!