Emelkedik az esetleges kihívó népszerűsége, ugyanakkor Karácsony Gergely még mindig tetemes előnnyel vezet.


A júniusi önkormányzati választások egyik (ha nem "a") legnagyobb kérdése, hogy mennyi esélye van Karácsony Gergelynek az újraválasztásra, illetve hogy a (még nem ismert) fideszes jelöltön kívül meg kell-e küzdenie az LMP színeiben induló Vitézy Dáviddal. (Esetleg – Tarlós István sejtetése alapján – lehet-e maga Vitézy a kormánypárt jelöltje.)

Annyi bizonyos, hogy a BKK egykori elnöke, volt közlekedési államtitkár kifejezetten aktivizálta magát a Facebookon: az utóbbi időben egyre többször száll bele mind a kormányba, mind a fővárosi vezetésbe, miközben Karácsony pártja, a mérési küszöb alatt teljesítő Párbeszéd is tett egy erőtlen kísérletet a lejáratására egy Orbán Ráhellel közös képpel. Korábban maga Vitézy azt mondta, lenne ambíciója, de az indulásról még mindig nem döntött.

A Válasz Online közben megszerzett egy dokumentumot, ami már méri közlekedési szakember esélyeit:

Igaz, a lap információi szerint erre egyre nagyobb az esély.

A Pulzus közvéleménykutató múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, akkor Karácsony Gergely a szavazatok 38 százalékával nyerhetne, míg Vitézy 16, Sára Botond fideszes fővárosi főispán 18 százalékot szerezhetne. (Ehhez fontos hozzátenni, hogy Vitézyhez hasonlóan Sára indulása sem biztos.) Hozzá kell azonban tenni, hogy az LMP által korábban megrendelt közvélemény-kutatásban (mintavétel: november 27. – december 4.) Vitézy még csak 9 százalékon állt, holott indulásáról már akkor is cikkeztek. Azaz rövid idő alatt közel megduplázta a népszerűségét. A lap információi szerint Karácsony Gergely csapatának belső felmérései a fentiekhez nagyon hasonló eredményt mutattak.

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy mi lesz Vitézy Dávid népszerűségével, ha hivatalosan bejelenti indulását. Azok, akik a Fidesz emberét látják benne (féltestvére Orbán Viktor unokatestvére, néhány éve elhunyt édesanyja pedig fideszes európai parlamenti képviselő és hírtv-s műsorvezető is volt) valószínűleg nem lesznek meggyőzhetők, ugyanakkor az ellenzéki és bizonytalan választok között nagy a reputációja, elsősorban szakértelme miatt. Ehhez társulna még hivatalos kampánya – igaz, ezzel párhuzamosan elkezdődhet egy komoly ellenkampány Karácsony Gergelyék részéről. Ha igazak a Válasz Online értesülései, már nem sokat kell várni ennek megválaszolására.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!