Az alábbiakban néhány hasznos tippet mutatunk be, amelyekkel támogathatjuk gyermekünk tanulási kedvét.

Az iskolakezdés nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is kihívást jelenthet. A nyári szünet után visszazökkenni az iskolai rutinba nem mindig egyszerű, és sokszor előfordul, hogy a gyerekek lelkesedése hamar alábbhagy. A tanulási motiváció fenntartása viszont kulcsfontosságú, hogy a gyermek sikeresen vegye az akadályokat a tanév során. De hogyan segíthetünk ebben szülőként? Az alábbiakban néhány hasznos tippet mutatunk be, amelyekkel támogathatjuk gyermekünk tanulási kedvét.

1. Érdeklődjünk gyermekünk tanulmányai iránt!

Az egyik legegyszerűbb, de leghatékonyabb módja annak, hogy fenntartsuk gyermekünk motivációját, ha rendszeresen érdeklődünk az iskolai tevékenységei iránt. Kérdezzük meg, milyen tantárgyakat tanul, mi érdekli, és milyen feladatokat végez az órákon. Ha a gyermek érzi, hogy a szülő valóban kíváncsi rá és az iskolai dolgaira, sokkal szívesebben fog beszámolni róluk, és ez önmagában is motiváló lehet számára.

2. Dicsérjük az erőfeszítést, ne csak az eredményeket!

Fontos, hogy a dicséret ne csak a jó jegyekre korlátozódjon, hanem az erőfeszítést is elismerjük. Ha a gyermek látja, hogy a szülők értékelik a kitartását és a szorgalmát, akkor nagyobb valószínűséggel fogja folytatni a kemény munkát, még akkor is, ha az eredmények nem mindig tökéletesek. A pozitív visszajelzés segít abban, hogy a gyermek hosszú távon is motivált maradjon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!