Olyan változások előtt áll a munkaerőpiac, mint amilyen az elektromos motor vagy a személyi számítógép elterjedése idején történt.


Világszerte akár 300 millió teljes munkaidős állást is automatizálhat a mesterséges intelligencia a ChatGPT-hez hasonló szoftvereket kitermelő legújabb hulláma, írja a CNN a Goldman Sachs jelentése alapján. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának közgazdászai szerint

Ezek nagyobb része nem a fejlődő országokban, hanem a fejlett piacokon található.

A bank becslései szerint az Egyesült Államokban és Európában meglévő munkahelyek kétharmada kitett valamennyire a mesterséges intelligencia miatti bizonyos fokú automatizálásnak. A jelentésben azt írják, hogy valamennyi munkahely negyedét képes lesz kiváltani a jövőben az MI. Amennyiben beigazolódnak a Goldman Sachs szakértőinek várakozásai, úgy „a munkaerőpiac jelentős zavarokkal szembesülhet”. Ugyanakkor megjegyzik, hogy

A jelentés szerint az MI képes lehet kiváltani az amerikai dolgozók munkaterheinek 25-50 százalékát. Az így felszabadult kapacitást pedig produktív tevékenységekre lehet fordítani. A szakértők szerint a munkaerőpiac összességében olyan robbanásszerű változás előtt áll az MI miatt, mint amilyen az elektromos motor vagy a személyi számítógép megjelenése és elterjedése idején történt.

A kutatásban hangsúlyozzák: „bár a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatása valószínűleg jelentős, a legtöbb munkahely és iparág csak részben van kitéve az automatizálásnak”, ami összességében inkább csak kiegészítője lesz a munkaköröknek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!