Veszélybe kerülhetnek a személyes adataink.


Az utóbbi időben igencsak népszerűvé vált a DNS-mintavétel alapján történő családfakutatás. Nem telhet el úgy nap, hogy ne dobna fel az internet ezzel kapcsolatos hirdetéseket: mindössze pár kattintás, és beszerezhetjük a tesztet, ami segít kideríteni etnikai származásunkat. Csakhogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleménye szerint cseppet sem veszélytelen ez a dolog:

a rendelkezésre bocsátott genetikai mintákat és adatokat a szolgáltatás nyújtását követően is megőrizhetik az adatkezelők, és számos esetben más felhasználónak értékesítik tovább.

Bár az adattovábbítás a személyazonosító adatok nélkül történik, más adatok összekapcsolásával (például a rokonok mintái alapján) a teszt felhasználója újra azonosíthatóvá válik. Sőt mi több: a rokoni kapcsolatban álló érintettek személyazonossága, genetikai jellemzői és egészségügyi állapota is kikövetkeztethető az adatok alapján – természetesen az érintett személy tudta és hozzájárulása nélkül.

A probléma elkerülése végett a NAIH azt javasolja, hogy csak olyan tesztet vásároljunk, aminél megfelelő tájékoztatást kapunk, és ahol garantálják a megszerzett adatok biztonságos kezelését.

Forrás: 24.hu



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!