Őrizetbe vették Londonban a WikiLeaks-alapító Julian Assange-ot április 11-én, csütörtökön. Az USA az iraki háborúhoz köthető és titkosított nagyköveti táviratok nyilvánosságra hozása miatt akarja bíróság elé állítani.

Az amerikaiak vádja szerint a Wikileaks oldalain közzétett titkos dokumentumokban lévő információk veszélyeztették az amerikai érdekeket, illetve több amerikai állampolgár életét.

Az ügy 2010-ig nyúlik vissza. Egy amerikai katona, Chelsea - akkori nevén még Bradley - Manning több mint 700 ezer oldal titkos információt és videókat szivárogtatott ki a Wikileaks-nek 2010-ben.

A Manning által átadott és a Wikileaks-en közzétett dokumentumok között volt egy 2007-es felvétel is, amin egy amerikai Apache helikopter 11 embert – köztük a Reuters egyik fotósát – ölt meg Bagdadban.

Assange a szivárogtatás miatt 2013-ban 35 év börtönt kapott, de Barack Obama elnök nem sokkal távozása előtt kegyelmet adott neki. Assange 2016-ban említette, hogy ha Obama megkegyelmez Manningnek, akkor hajlandó feladni magát az amerikai hatóságoknak, de nem tette meg.

Közben Svédországban nemi erőszakal vádolták meg a Wikileaks alapítóját. Assange így 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén élt, ahol a Svédországnak való kiadatás elől keresett menedéket.

Svédországban a nemi erőszak miatt kérte Nagy-Britanniától az újságíró kiadását. Bár - mint arról mi is beszámoltunk -, a svédek 2017-ben felfüggesztették az eljárást, és ejtették a nemi erőszak vádját Julian Assange ellen, a férfi attól tartott, hogy a britek kiadják őt az USA-nak.

Az utóbbi időben azonban az ecuadoriak és Assange viszonya megromlott. Lenin Moreno ecuadori elnök bejelentette, hogy visszavonja az Assange-nak adott menedéket, mert az újságíró többször is megsértette a nemzetközi jog szabályait. Az elnök azt állította, hogy Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné.

A Wikileaks a Twitteren azt írta, szerintük Ecuador illegálisan vonta meg az újságírótól a menedékjogot, valamint Asssange nem sétált ki a nagykövetségről, ahogy arról az első hírek szóltak, hanem a nagykövet hívta be a brit rendőröket az épületbe.

A Twitteren a nagyobb híroldalak által közzétett videókon látható jelent szerint Julian Assange nem önként távozott a nagykövetségről, úgy tűnik, valósággal kirángatták az épületből.