A következő napok időjárása miatt jó eséllyel vékony jégréteg is kialakul majd a tavon, ám az érkező szél összetörheti a jégtakarót.


Sokakat vonzott a vízpartra a cudar hidegben jegesedő Balaton és partja. A szél és a mínusz fokok megtették hatásukat. A partmenti padok, lépcsők, kerítések, oszlopok hatalmas jégcsapokat növesztettek, de még a fűszálakat is jégsapka fedi.

Az RTL Híradó képes beszámolója:

Egyik kollégánk, a Mátra szerelmese, hivatásos túravezető is ellátogatott a magyar tengerhez, hogy megörökítse a látványt:

Az Időkép pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan befagy a tó széle, de ez a jég még nem alkalmas sportolásra. Mint írják:

A fagyos, viharos északnyugati szél igazi jeges műalkotásokat varázsolt a Balaton déli partjára. Hamarosan azonban nemcsak a partokon, hanem a parthoz közeli vízfelszínen is megjelenhet a jég. A szél legyengül, és az előttünk álló éjszakákon -8, -6 fokos fagyok lehetnek a tó környékén. Ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a partok közelében, különösen a védettebb kikötőkben, öblökben vékony jégréteg alakuljon ki a Balatonon.

A jég kialakulására tehát nagy az esély, de összefüggő jégtakaróban nem sokáig reménykedhetünk. Pénteken ugyanis egy újabb hidegfront miatt támad fel az északnyugati szél, ami várhatóan összefogja törni az addigra kialakult a vékony jégtakarót.

További fotók ITT láthatók.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!