Menet közben videózta a Volánbusz sofőrje, ahogyan áthajt az úton lévő vízátfolyásokon Somogy megyében. A felvételt ezután meg is osztotta Facebook-oldalán - számolt be az RTL Híradó.

A Volánbusz sofőrje a jobb kezében a telefonját tartja, úgy videózza, milyen mostoha körülmények között vezet az útja a Somogy megyei Gyékényesnél. Ugyanis nemcsak göröngyök és kátyúk nehezítik a haladást, hanem hatalmas vízátfolyások is. Pont egy ilyenbe hajt bele, amikor mellette egy rendőrautó megy el. A busz vezetője ezután az egyre nagyobb vízben kezd gázolni. Csak a bal kezével próbál manőverezni, mert a másikban még mindig ott a telefon.

Pár száz méterrel később már ő sem tud tovább menni, mert az utat teljesen ellepte a vihar miatt lezúduló esővíz. Azt nem látni a videón, hogy vannak-e utasok a buszon.

Az RTL Híradó által megkérdezett vezetéstechnikai szakértő szerint ez balesetveszélyes, mert a videózás miatt a sofőr nem tudott volna gyorsan reagálni, ha baj történik.

"Olyan, mintha egy vízgyűjtő lenne..."

hirdetés

- mondta a vezetéstechnikai szakértő, aki szerint az ilyen vízátfolyásos szakaszokon különösen kell koncentrálnia egy sofőrnek - pláne, ha buszt vezet. Ilyenkor ugyanis nem látni, mekkora gödörbe hajt bele, amit kimosott a víz.

"A mögötte utazó nem tudni, hány utas személyi biztonságát veszélyezteti azzal, hogy ő tulajdonképpen a felvételre koncentrál, nem pedig arra, hogy technikailag biztonságosan vezesse a gépjárművét"

- mondta a szakértő, aki szerint ha egy kézzel kormányoz, és így próbál manőverezni egy veszélyes helyzetben, baleset is történhet.

Az RTL Híradó kereste a Volánbuszt is, hogy megtudják: szerintük szabályos volt-e, ahogyan a sofőr áthajtott a vízátfolyással teli úton, miközben mindezt a telefonjával videózta. A Volánbusztól azt írták, sofőrjeikkel szemben alapvető elvárás, hogy tartsák be a KRESZ-t. A videó alapján vizsgálatot indítottak. Hogy milyen szankciókkal sújthatják a sofőrt, csak később derül majd ki.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés