Sebastian Vettel egészen jó passzban érkezhetett meg a Magyar Nagydíjra, a német versenyző ugyanis idei legjobb teljesítményét nyújtotta legutóbb, a számára hazai versenynek számító Hockenheimben. Pedig egyáltalán nem úgy nézett ki, hogy majd ünnepelni fog a Német Nagydíj után, az időmérőn ugyanis motorhiba miatt mért kört sem tudott teljesíteni, így végül az utolsó rajtkockából, a 20. helyről várhatta a startot.

Őrült káosz, az év versenye: Verstappen nyerte a Német Nagydíjat

A Mercedes nullázott, a Ferrari szenvedett az esős versenyen.

Az évtized egyik legjobb futamán viszont már a rajt után többeket megelőzött, majd a riválisok hibáit is kihasználva, fantasztikus vezetéssel ért be végül másodikként a célba az esős versenyen. A hátránya ugyan még így is tetemes, 84 pont az éllovas Lewis Hamilton mögött - ráadásul közé és a két Mercedes közé már befurakodott Max Verstappen is -, három futam után állhatott újra dobogóra, ami mindenképpen pozitívum.

Az egész futamot még nem néztem vissza, de pár részt igen. Azt mondják, jó verseny volt

- mondta mosolyogva a 24.hu-nak a Ferrari motorhome-jában a német a Hungaroringen.

"Ha utolsó helyről indulsz, sosem tudhatod, mi lesz a vége. Abban azért bíztam, hogy jól szerepelünk majd, és az időjárás is olyan volt, amikor tényleg bármi megtörténhet" - mondta Vettel.

Megkerülhetetlen téma manapság a Forma-1-ben az üzemanyag-helyzet.

A jelenlegi szabályok szerint nem lehet tankolni futamok közben, de egyre több versenyző van azon az állásponton, hogy ezen változtatni kellene. 2021-ben jönnek majd módosítások, nem kizárt, hogy akkor majd újra bevezetik a versenyek alatti tankolást, ami például csökkentené az autók össztömegét - ez a rajtoknál kifejezetten látványos lenne, most tele tankkal indul el egy futam.

Elég nagy kihívást jelent, hogy beosszuk az üzemanyagot a versenyeken. Valamelyik pályán jobban kell figyelni erre, valahol kevésbé. Ha őszinte akarok lenni, én nem annyira szeretem ezt a szabályt. Sokkal nagyobb szórakozás, ha csak nyomni kell a gázt és nem a spórolással kell törődni.

Fotó: Shell/Ferrari

A Shellnek köszönhetően beszélgettünk Vettellel, a holland-angol olajvállalt ugyanis már elég régóta a Ferrari partnere. A két cég közös munkájáról azt mondta, hogy a jelenlegi szabályozás mellett elég fontos, hogy valaki odafigyeljen az üzemanyagra és a teljesítményre, mert az a cél, hogy bár spórolni kell, mégis a lehető legtöbbet tudják kihozni a versenyautókból.

"Nem vagyok ott velük a laborban, nem követem pontosan, mit is csinálnak és nem is szólok bele. De jó tudni, hogy profik állnak mögöttünk, akik figyelnek ránk, miközben én a feladatomra koncentrálhatok: arra, hogy vezessek" - mondta a német.

A szezonban kialakult egy kisebbfajta vita, amit Lewis Hamilton generált. A brit mondta, hogy szerinte a mostani újoncoknak könnyebb dolguk van, mint például neki volt, sokkal könnyebb most az F1-es autókat vezetni, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Ezt először Lando Norris kérte ki magának, majd Kimi Räikkönen is beszállt a maga módján, azt mondta: mindig ugyanolyan nehéz a vezetést a Forma-1-ben. A korábbi csapattárssal van egy oldalon Vettel is.

Nem hiszem, hogy ma könnyebb lenne vezetni a Forma-1-es autókat, mint korábban. Mindig is az volt a legfőbb kihívás, hogy gyorsabb legyél a többieknél. Az autók most gyorsabbak, mint valaha - és kicsit persze nehezebbek is, ezen talán lehetne változtatni. Vannak futamok, amik az üzemanyag-spórolásról szólnak, van olyan, amin meg a gumikra kell odafigyelni. De bármilyenek is a körülmények, nekünk az a feladatunk, hogy a határokig elmenjünk az autóval.

Amikor a háttérből mentik meg a futamot

Fotó: Shell

Benéztünk a Shell laborjába is, amely minden versenyre elkíséri a Ferrarit. Itt szokták kielemezni az üzemanyag- és olajmintákat a versenyhétvégéken, hogy minden megfeleljen az előírásoknak, és esetleg kiszűrjék a hibákat is. Utóbbiról hallottunk egy érdekes történetet, ami megmutatja, milyen fontos háttérmunkáról van szó.

Drew Stinton mesélte el, hogy 2017-ben, a Monacói Nagydíj előtt az olajban található fémrészecskék alapján derült ki, hogy Vettel autóján egy alkatrész meghibásodott. Ezt büntetlenül ki lehetett cserélni, amit meg is tettek, a német pedig a második helyről indulva nyerni tudott Räikkönen előtt. Ez volt hét év után az első Ferrari kettős győzelem.

Az említett alkatrészt vizsgálatra Maranellóba küldték, ahol megvizsgálták és kiderült: pár kilométer után tönkrement volna a futamon. A jutalom egy vállveregetés volt.

Nyitókép: Shell/Ferrari


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!