Az incidens miatt a Román Légierő két harci gépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezték.


Május 5-én délután egy orosz vadászgép tartóztatott fel egy lengyel NATO-repülőgépet a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben Románia légterétől kb. 60 kilométerre keletre - számolt be róla közleményében a román védelmi minisztérium.

A pilótának végül sikerült biztonságosan leszállnia a Mihail Kogălniceanu román nemzetközi repülőtéren, a személyzet tagjai közül senki sem sérült meg. Az incidens miatt a Román Légierő két harci repülőgépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezte a spanyolországi Torrejonban található NATO Kombinált Légi Műveleti Központ.

Az ügy körülményeit a román és lengyel hatóságok az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen vizsgálják. A román védelmi tárca tájékoztatása szerint az orosz gép agresszív viselkedésével valószínűleg provokálni akarta a Lengyel Határőrséghez tartozó gépet, amely a Frontex utasítására végzett megfigyelést a nemzetközi légtérben.

(via Telex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!