Az amerikai nyomozók szerint a kiberbűnözők nyomkövető szoftvereket és egyéb rosszindulatú programokat telepíthetnek eszközeinkre.


Figyelmeztetést adott ki az FBI a nyilvános telefon-, és eszköztöltő-állomásokkal kapcsolatban, vette észre a Unilad. A nyomozószerv szerint a bevásárlóközpontokban, repülőtereken, hotelekben és egyéb nyilvános helyeken megtalálható töltőhelyeken hagyott elektronikai eszközöket könnyen megfertőzhetik nyomkövető szoftverekkel vagy rosszindulatú programokkal a kiberbűnözők.

A szövetségi nyomozók szerint ennél jóval biztonságosabb megoldás a saját töltő használata, amit közvetlenül csatlakoztassunk a konnektorhoz. Honlapjukon felhívják a figyelmet arra is, hogy az e-mailben kapott hivatkozások megnyitásakor is legyünk tudatosak és körültekintőek, mert egyre többen próbálnak így adatokat vagy pénzt kicsikarni másokból.

Az FBI szerint kockázatos nyilvános wifire csatlakozva online vásárlást vagy egyéb banki tranzakciót indítani, mivel itt is könnyen a bűnözők áldozatává válhatnak a figyelmetlenek. Külön kitérnek azokra akik az internet segítségével intézik pénzügyeiket, hogy a kéretlen e-mailekben szereplő linkekre még véletlenül se kattintsanak, illetve alaposan ellenőrizzék minden fizetési kérelmet és a feladó weboldalának URL-jét is.

Az FBI adatai alapján csak az amerikaiak 10,3 milliárd dollárt buktak tavaly az online csalások miatt. Ez az összeg az elmúlt öt évet figyelembe véve a legmagasabbnak számít, miközben napi 2000 panasz érkezett az internetes bűnözéssel foglalkozó részleghez.

A 10,3 milliárd dollárból 3,1 milliárdot az idősektől csaltak ki. Minden korosztályt figyelembe véve esetükben a legmagasabb az arány.

Az egyik legtipikusabb átverés a tengerentúli hívásként érkező call-centeres csalás. Az FBI jelentése szerint a módszer áldozatainak csaknem fele (46%) 60 év feletti, és az így kicsalt összeg 69 százalékát, vagyis 724 millió dollárt is az ő zsebükből húztak ki 2022-ben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!