Az évtized szaharai porviharos eseményét jósolja a következő időszakra - Varga György, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, porviharkutató.

A szakember blogjában azt írja: a modellfuttatások szerint már 2019. április 19-én elérte az Ibériai-félszigetet némi szaharai por, így a porral telített légtömegek aztán a légköri viszonyok alakulása és a lényegében korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló poranyag-utánpótlás révén egyre nagyobb kiterjedésű területeket fognak érinteni. Kezdetben a Nyugat-Mediterráneum, Spanyolország, Dél-Franciaország és Olaszország, majd a Balkán-félsziget, Közép- és Nyugat-Európa, a Brit-szigetek, míg végül Szent-György napjára Krétától Izlandig, majdhogynem a teljes kontinens légköre szaharai porral lesz telítve.

Az esemény egyébként nem ritka, kifejezetten gyakran figyelhető meg szaharai por a Földközi-tenger medencéjében.Az 1979 és 2012 közti vizsgálati időszakban 130 szaharai porviharos eseményt sikerült hazánk légkörében azonosítani.

Több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe.

A szárazon kihulló por a felszínen is megjelenhet, de sokkal látványosabb az egyre gyakoribbá váló csapadéknak köszönhető nedves ülepedés, amit "véres eső"-ként is emlegetnek. Az esőcseppekkel felszínre érkező vöröses, narancssárgás sivatagi eredetű porszemcsék foltokat hagynak az autók szélvédőjén, karosszériáján, a tetőablakokon, a kerti bútorokon, a fák levelein, de nagy kiterjedésű hómezők egész felületét is képesek elszínezni.