Sokak számára nehéz az ébredés a korai órákban. Őket is megnyugtathatja az a hír, miszerint nem jelent gondot a szervezetünknek, ha nem ugrunk ki rögtön az ágyból, ahogy csörög az óra vagy jelez a telefonunk.


Az elmúlt években több tudós is beszélt arról, hogy a szundi-gomb megnyomása, vagyis a néhány perces visszaalvás valójában nem tesz jót az emberi szervezetnek.

Az amerikai Mel Robbins professzor korábban óva intett a szundi funkció használatáról: „Amikor megnyomod ezt a gombot, ébren vagy. És ahogy az ébresztő kikapcsol, az agyad visszaalszik az álomba. Ha visszaalszol, az agyad új alvási ciklust indít és ezek az alvási ciklusok 75-90 percig tartanak” – nyilatkozta tavaly a tudós.

A legfrissebb kutatás eredménye azonban már mást állít. Dustin Portela orvos-TikToker vizsgálatai azt sugallják, hogy a szundi alkalmazása mégsem olyan rossz számunkra.

Mindezt erősíti a Journal of Sleep Research folyóiratban közzétett svéd kutatás is. A szerző, Tina Sundelin szerint „a reggeli 30 perces szundi nem tesz fáradtabbá, vagy nem ébreszt fel mély álomból".

A szakemberek laboratóriumi körülmények között 31 „rutinos” visszaszundikálót vizsgáltak, és azt találták, hogy egy összesen 30 perc hosszúságú bónusz szundikálásnak az esetek nagy részében semmilyen káros hatása nem volt. A kutatók a kísérlet résztvevőit közvetlenül ébredésük után egy viszonylag egyszerű feladat megoldására kérték.

Akik szeretnek szundikálni, azoknak ez minden bizonnyal jó hír, és többen meg is erősítették az interneten a friss vizsgálat eredményét. „Szándékosan előbbi időpontra állítom be az ébresztőt ahhoz képest, hogy mikor kell felkelnem, így van időm a szundira” – írta egy kommentelő.

via unilad.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!