Az egyik chipsgyártó az X-en válaszolt egy felháborodott vásárló posztjára. Röviden: az a sok levegő a titka annak, hogy sokáig finom és ropogós maradjon a chips.


A közösségi médiában magyarázta el az egyik legnagyobb gyártó, hogy miért van annyi levegő a chipses zacskókban, írja a LADbible. Az Egyesült Királyságban és Írországban Walkers, a világ többi részén – köztük Magyarországon is – Lays néven forgalmazott snack gyártója az X-en árulta el a titkot az egyik kommentelő kérdésére.

Lucas azt kérdezte a chipsgyártótól, hogy mivel úgyis csak 12 darab chips van eg zacskóban, nem lenne egyszerűbb, ha csökkentenék a csomagolás méretét, és így a reklámokban látható hatalmas, ámde valójában félig üres zacskók sem okoznának akkora csalódást a felbontás után.

A kommentelő két fotót is megosztott, hogy illusztrálja csalódottságát. Mindkét fotón egy-egy frissen kibontott zacskó látható, melyeknek az alján látható valamennyi ropogtatnivaló. Nem késet sokat a Walkers/Lays válasza sem:

„Szia Lucas! Mi a csomagolásra nyomtatott súly szerint töltjük meg a zacskókat, levegővel/nitrogénnel kipárnázva, mert senki sem szereti a törött chipseket.”

A Pneumatech honlapja ennél is részletesebben magyarázza el, miért van annyi üres hely a zacskókban. Azt írják, hogy valójában azt a rengeteg helyet egyáltalán nem levegő tölti meg. Ha így lenne, akkor a chips gyorsan megromlana és az íze sem lenne az igazi sokáig.

A probléma megoldására találták ki a módosított atmoszférájú csomagolást (MAP), melynek során az élelmiszer-csomagolásban a hétköznapi levegőt többnyire nitrogént tartalmazó keverékkel szorítják ki. Nagyjából ugyanaz történik ilyenkor, mint amikor nem esszük meg az egész zacskó chipset, hanem a levegőt kiszorítva lezárjuk a zacskó száját, vagyis az étel állagának minél további megóvása érdekében kiszorítjuk a levegőt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!