Ne aggódjunk, lesz második évad! A The Last of Us az idei év egyik legjobban várt sorozata volt, ami beváltotta, sőt meghaladta az elvárásainkat. Kritika.

Miért ennyire jó? Nehéz megragadni, mert az alkotóknak sikerült elérniük egy különleges egyensúlyt az alapanyag-rajongók és az új nézők libikókáján. Több emberhez eljuttatták Neil Druckmann zombi-apokalipszis drámáját, mint anno a játékoknak sikerült, és közben a fanok is elismerően bólogatnak.

hogy elmesélje mozgóképen is Ellie és Joel családi drámáját. A tapasztalt író/rendező már megmutatta a Csernobillal, mire képes, és most minőségileg hozott egy hasonló színvonalat.

Az egész évad izgalmas volt, szép ívet írt le, ugyan míg közel sem vagyunk Joel és Ellie történetének végén, aki játszott az alapanyag-game-mel, az tudja, hogy mi vár még ránk, jó pár fontos történetszál várat még magára.

Izgalommal várom a következő évadot, hiszen aki ismeri a játékot, az tudja, mi lesz a fő konfliktus a történetben. Maradjunk annyiban, hogy Trónok harca-rajongók előnyben... Anno a második játék eléggé megosztotta a rajongókat,

Joel castingjára Pedro Pascal tökéletes választás volt, míg Bella Ramsey Ellie-je az elején nem tetszett annyira, de meggyőzött a színésznő, nincs okunk a panaszra, a főszereplő páros tökéletes együtt.

Az első évad utolsó része méltó lezárása volt az első szezonnak. Kemény, elgondolkodtató és mégis lebilincselő. Elérkeztünk oda, hogy főhőseink legnagyobb ellenségei nem a fertőzöttek, hanem az életben maradt emberek és saját maguk.

Az utolsó négy részt érdemes együtt kezelni, gyakorlatilag a játékok „winter chapterét” kapjuk vissza, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Míg a hatodik epizód egy izgalmas kergetőzés volt, a hetedik merengés a múltban, a nyolcadik izgalmas akció-thriller, a kilencedik pedig lezárása ennek a téli időszaknak. Nem fogok spoilerezni, de ki szeretnék emelni több fontos pillanatot a sorozatból.

Úgy érzem, a harmadik rész vízválasztó volt a The Last of Us életében. Szinte kizárólag két férfi karakterre koncentrált, akik egymásra találtak az apokalipszis kellős közepén és megtalálták a boldogságot ebben a kietlen világban.

Ez a téma sokaknak kiverhette a biztosítékot, főleg kis hazánkban, de annyira ízlésesen tálalták, hogy még a neten sem láttam olyan nagy ellenállást, mint várható lett volna ilyen esetben.

A hetedik rész kiemelkedő pillanata Ellie és legjobb barátja, Riley kapcsolata volt. Az egész epizódot ennek a kapcsolatnak a kibontására építették fel. Riley történetét a játékokban egy DLC-ből (azaz külön fizetős letölthető tartalomból) ismerhettük meg és hűen adták vissza Druckmannék a TV képernyőire.

és megmagyaráz sok mindent, kicsit talán szájbarágósan, de nagyon hatásosan. Illetve jobban megismerjük a FEDRA apokalipszis utáni tevékenységeit egy tinédzser szemein keresztül.

A nyolcadik rész elhozta a sorozat egyik nagyon várt főgenyóját, Davidet. A visszafogott karizmatikus kannibálvezért Scott Shephard nagyon hatásosan alakította. Már-már a néző is elhitte a tanárból kultuszvezetővé vált David papolásait.

Troy az eredeti játék Joel-jének volt a hangja és „jutalmul” megkapta James figurájának szerepét. David elsőszámú csatlósa egy felejthető karakter lett volna, de Baker kihozta a maximumot a nyúlfarknyi játékidőből, ami neki jutott.

Elérkeztünk a szezonzáróig, a kilencedik rész az első pillanatban megvett kilóra. Ashley Johnsont láthattuk mint Anna Williamst, Ellie édesanyját, ami azért humoros, mert Ashley Johnson volt a játékok Ellie-jének szinkronhangja. Ez a szerep anno gyakorlatilag elrepítette a szinkronszakma csúcsára, azóta is rengeteget dolgozik a karakteres hangú színésznő. Legutóbbi projektje a Vox Machina, egy netes DnD kampány rajzfilmverziójának kiváló szinkronja volt, amit a Prime Video-n lehet látni. De a kilencedik rész nemcsak ezért volt maradandó.

illetve a játék utolsó pályáját majdhogynem egy-az-egyben sikerült adaptálni. Hihetetlen hangulatos volt, ahogy Pedro Pascal átment Rambóba az évadzáró utolsó 15 percére. Az akarat és a düh fűtötte Joel végső elkeseredésében bármit megtesz Ellie-ért. Ezt annyira jól sikerült Pascalnak átadnia, csak apró arcjátékkal, hogy hideg futkosott a hátunkon.

Ezzel véget is ért az első évad, de nem kell aggódni, már leszerződtek a másodikra is, ami mondjuk nem mostanában lesz, de jó tudni, hogy készül. Ami szerencsés, hogy pont most érkezett el az otthoni számítógépek világába Joel és Ellie története a The Last of Us – Part I képében. Ez egy felújított verziója azt eredetileg konzolos játéknak, így akik még nem játszottak a Naughty Dog klasszikus zombiapokalipszis családi drámájával, azoknak itt a lehetőség egy szuper, polírozott verziót kipróbálni.

Akiknek pedig Pedro Pascal fog hiányozni, azok se csüggedjenek. Ugyanis miután megmentette az HBO Max-ot az anyagi csődtől, átnyergel a Disney+-ra egy gyors Mandalóri kis kalandra, hogy lecserélje Ellie-t Baby Yodára (tudom, hogy Grogu a neve, de a Baby Yoda aranyosabb név).

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!