Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából. A háború előtt 32 ezer fős város kontrollját mindkét fél fontosnak tartja, vagyis Ukrajna semmiképpen sem szeretne lemondani róla.


Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szombat hajnalban Facebook-oldalán jelentette be, hogy „a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében” kivonja az egységeket a városból. Egy pénteki jelentés szerint az orosz csapatok 24 óra leforgása alatt 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott azért, hogy további katonai segítségnyújtásért lobbizzon a nyugati szövetségeseknél.

Az ukránok szerint ez az ostrom az egy évvel ezelőtti, bahmuti csatára emlékeztet. A különbség az, hogy Bahmutnak nem volt stratégiai jelentősége, Avgyijivka orosz elfoglalásának viszont van.

Oroszországnak azért, hogy biztosítsa Donyeck és Luhanszk teljes ellenőrzését, Ukrajnának pedig amiatt, hogy ne adjanak az oroszok kezére egy fontos logisztikai csomópontot Donyeckben.

Az ukrán főparancsnok szerint a csapatok „kedvezőbb állásokba” vonulnak vissza.

via Telex


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!