Jöhet az újabb bankadó és a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálata is. A pénzügyminiszter Matolcsy Györgybe is keményen beleszállt.


Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan azt a kormány várta, ezért szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést.

„Távol áll tőlem, hogy az adópolitika ilyen típusú eszközeihez nyúljak, és jobb szeretem, hogy ha a dolgok kiszámítható mederben folynak, de a kormány azt is mérlegelheti, hogy ha az idei esztendőben egy rekordnyeresége van a bankoknak, márpedig négyszer annyi nyeresége van, mint a tavalyi évben, 1160 milliárd forintot ért el ez a nyereség, akkor mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg, és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását" - beszélt egy újabb bankadó lehetőségéről is a pénzügyminiszter.

A kormány eredetileg 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre, Varga most viszont már nem mondott konkrét számokat, csak annyit szögezett le, hogy a deficit kisebb lesz a tavalyi 6,2 százalékosnál.

A pénzügyminiszter a kormány gazdaságpolitikájába beleszálló Matolcsy Györgynek is visszaszólt, szerinte az infláció első számú felelőse mindenhol a jegybank. Elhibázott lépésnek tartja, hogy amikor emelte a kamatot az MNB, akkor még vette az állampapírt és a vállalati kötvényeket is, márpedig „egyszerre meleget és hideget fújni egyik gazdaságban sem lehet”.

A bejelentés után az OTP árfolyama zuhanni kezdett - írta a Portfolió. Kora délután már stabilizálódni látszik az árfolyam, de még ekkor is 5,8 százalékkal volt a tegnapi zárószint alatt.

(via 444)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!