Varga Judit szerint februárban kerülhet az Országgyűlés elé az általa vezetett igazságügyi tárca javaslata a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A miniszter az állami hírtévében azt mondta, hogy a győri kettős gyermekgyilkosság után elrendelt vizsgálat eredménye alapján az a javaslatuk, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani azt, aki más életére tört.

Korábban Varga Judit a Facebookon tette közzé a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés fő megállapításait. Az igazságügyi miniszter egy videót is feltöltött, amiben arról beszél, "édesanyaként és nőként" együtt érez a fájdalmat elszenvedőkkel.

Emberrablókat, szexuális erőszaktevőket nyugodtan engedjünk ki hamarabb a börtönből?

Mit tudtunk meg a győri kettős gyermekgyilkossággal kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter jelentéséből? És hogy jön ide az Isztambuli Egyezmény, ami láthatóan vörös posztó a kormány szemében. Sándor Zsuzsa elemzése.

Most azt mondta, növelni kell a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, megvizsgálni a szülői kapcsolattartás szabályait. Különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát bűncselekménnyel összefüggésben szüntetik meg. Az igazságügyi miniszter kitért rá, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, azaz hatékonyabbá, komplexebbé tennék az áldozatok védelmét, az áldozatsegítő központok működését.

A távirati iroda tudósítása szerint ugyanakkor közölte: a nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezmény ratifikálásának követelése "túlmisztifikált". Aki dezinformációt folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja, mert az egyezmény cikkelyei maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben - tette hozzá. A ratifikáció csak politikai okokból marad el, mert az egyezmény olyan szemléletet erőltetne a hazai jogrendbe, amely éles ellentétben áll a kormány migrációs politikájával és a választók többségének akaratával.

A miniszter közölte azt is, elkezdődött azon jogszabályok felülvizsgálata, amelyek lehetővé teszik az elítélteknek, hogy az elégtelen börtönviszonyok miatt európai ajánlásra hivatkozva jelentős állami kártérítésekre tarthassanak igényt. Ma már az ilyen ügyek elérik a tízezres nagyságrendet, a kártérítési igények pedig a milliárdos tételt. Varga Judit úgy látja, folyamatosan javulnak a fogva tartás körülményei Magyarországon.

Korábban Orbán Viktor évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján igazságtalannak nevezte, hogy bűnözök pénzt kapjanak azért, mert a fogvatartás körülményei nem megfelelőek.

Völner Pál: Orbán nem úgy értette

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a rabok kártalanításával kapcsolatban nyilatkozott.

Kiemelt kép: Varga Judit /Facebook


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!