2020-ban a világ szinte minden országában nőni kezdett az áldozatok száma. Magyarország különleges hely: itt a járvány után sem állt meg az erőszakhullám.


2019 és 2022 között – amíg Varga Judit volt az igazságügyi miniszter – a kétszeresére nőtt a kapcsolati és szexuális erőszak áldozatainak száma – tudta meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) ki közérdekű adatigényléssel az Átlátszó. A lap szerint csak 2023-ban lassult a trend, illetve csökkent valamelyest az áldozatok száma.

A tavalyi évben a rendőrség 73 szexuális kényszerítéssel összefüggő sértettet regisztrált nyilvántartásában, az elkövetők száma 60. Az elkövetők és a sértettek száma közötti eltérést az magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül több személy ellen is elkövették a bűncselekményt, így például a házastársuk és a gyermekük sérelmére is. A tavalyi évben a kapcsolati erőszak sértettjeinek 60,9 százaléka házastársi, élettársi kapcsolatban volt a bűncselekmény elkövetésekor vagy korábban az elkövetővel. Szexuális erőszaknál ugyanez az arány 6,2 százalék, szexuális kényszerítésnél pedig 0 – azaz nem volt olyan eset, amikor a volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!