Mint azt megírtuk, magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-díj gálán hétfőn este: Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő díját, a Szász Attila rendezte Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért.

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást a rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

Varga Judit igazságügy-miniszter a hírre reagálva azt írta a Twitteren: a DK-s Dobrev Klárának is meg kéne néznie a filmet, mert ő pontosan annak „a kommunista rezsimnek az örököse”, amelyik a filmben bemutatott brutális tetteket végrehajtotta, és „egy tisztességes ember sem fogadhat el leckéztetést” tőle.

hirdetés

Bár a miniszter nem fejtette ki bővebben, valószínűleg arra utalt, hogy a DK-s politikus apja a bolgár Petar Dobrev, anyja Apró Piroska, anyai nagyapja pedig Apró Antal kommunista politikus volt.

Erre válaszul azonban az egykori LMP-s, egy ideje független Hadházy Ákos megírta, hogy az Emlékpont által közzétett dokumentumok és a nyilvános cégadatbázis alapján ugyanis a miniszter édesapja is beazonosítható, mint a kommunista rendszer kiszolgálója.

"Nem is csak egy kis ügynök, hanem ún. szigorúan titkos tiszt lehetett, az aktái szerint meglehetősen aktív és meggyőződéses"

fogalmazott Hadházy a Facebookon, hozzátéve: fenntartja a tévedés jogát, ha van másik miskolci Varga László, akinek a lányát és az édesanyját ugyanígy hívják, és ráadásul hasonlít is Varga Juditra, akkor elnézést kér.

Ha nincs, akkor viszont szerinte a miniszternek óvatosabban kellene bánnia az ilyen üzenetekkel, illetve "ha legalább annyi tartás van benne, mint Pokorni Zoltánban volt", lemondania és átmenetileg visszavonulnia.

Varga Judit egyébként korábban maga is megerősítette édesapja múltját egy interjúban, amit a Pesti Srácoknak adott.

Ebben úgy fogalmazott, nem tud arról, hogy az apja bárkiről jelentést írt volna, szerinte ezt nem is állítja senki.

"Nem ártott senkinek. Miután 1983-ban saját kérelmére megszűnt az együttműködése a Belügyminisztériummal, a vállalkozói szférában folytatta" – mondta.

Hadházy erre reagálva azt írta, Varga szerinte hazudik, „amikor az 5 évig ALHADNAGYKÉNT ÉS HADNAGGYÁ ELŐLÉPTETVE dolgozó édesapját a rendszer naiv áldozataként mutatja be”. Szerinte „a 8000 forintos jutalom is kevésnek tűnik, de abban az időben egy átlagfizetés 1000-1500 forint lehetett.”

Hozzáteszi azt is, „a miniszter asszonnyal nem az a baj, amit kommunista tartótiszt édesapja tett anno. Hanem amit fideszes miniszterként ő tesz most.”

Varga Judit erre így reagált a Facebookon: „Nekem erkölcsi és jogi értelemben sincs takargatnivalóm. Én is ott álltam az 1956-os forradalom kitörésének 50. évfordulóját ünneplő tömegben, amikor ugyanannak a rendszernek az örökösei lovasrohamot rendeltek el és szemeket lövettek ki.”