Egyikük mozdonyvezető szeretett volna lenni, míg a másikuk már az oviban legókat pakolászott, és tudta, hogy egyszer építész lesz. A négy évvel idősebb Gergő hatására végül Péter is irányt váltott, és vonatok helyett ő is a tervezőasztalnál kötött ki. A Batizi testvérek pár éve alapították közös építész stúdiójukat, a Batlabot, és projektjeikkel nem csak a megrendelőket, de a hazai és külföldi dizájnoldalakat is meghódították.

A stúdió életében az első „nagy bummot" egy kétlépcsős hálógaléria jelentette: a piros-narancs konstrukciót falta az internet népe, de szakmai körökben is sikert aratott. A megvalósításkor – csakúgy, mint későbbi munkáik során – a funkció és a design harmóniájára törekedtek, a cikkcakkos geometriával pedig a fiatalos lendület hangsúlyozása volt a cél.

halo

Kétlépcsős hálógaléria - fotó: Juhász Norbert

Az elkészült projektet maguk töltötték fel az egyik elismert külföldi dizájnoldalra, ahol annyira felkapták, hogy felkerült a legolvasottabb cikkek listájára. A testvérek addig inkább egy átmeneti kollaborációként tekintettek a közös munkára, de a sikeres fogadtatásnak köszönhetően úgy döntöttek, a jövőben is szeretnének együtt dolgozni, és megalapították a Batlabot.

„A dizájnoldalas publikáció még a saját nevünkkel ment ki, nem volt semmilyen elérhetőségünk vagy weblapunk. Sokan a képeket készítő fotósnál, Juhász Norbertnél érdeklődtek irántunk, így végül úgy döntöttünk, hogy valamit kéne ezzel kezdeni, kellene egy név és egy felület” - mesél az alapítás körülményeiről Gergő.

batlab

A két testvérnek kacskaringós és némiképp eltérő út vezetett a stúdió megalapításáig

Gergő egy évre belekóstolt az építőmérnöki karba, végül váltott, és a Debreceni Egyetem építészmérnöki karán végezte el tanulmányait. A vidéki intézményben elég családias hangulat alakult ki, összesen tizennégyen diplomáztak, és a tervezés mellett bőven akadtak elméleti órák is.

Bátyjával ellentétben Péter a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, melynek számos oktatója Debrecenben is tanított, így karakteresen eltérő impulzusok nem érték a testvéreket.

„Rengeteg közös tanárunk volt, nálunk is abszolút műegyetemi színvonalon zajlott az oktatás, de a különböző kapcsolati rendszer a mai napig jól jön” - feleli Gergő, mikor az oktatásból fakadó feltételezett különbségekről kérdezem.

Gergő 2012-ben diplomázott, éppen akkor, mikor mély válságban volt az építőipar: „körülbelül nulla munka volt akkoriban, ami jött, azt szinte mindig elvállaltam.” Az idősebb testvér több építészirodában is megfordult, de nem igazán találta a helyét. 2013-ban az akkor még egyetemista Péterrel belevágtak az első közös munkába, ami egy zuglói házbővítés volt.

„Ez egy nagyon hosszú projekt volt, amit a papírügyek is meghosszabbítottak, így végül tavaly lett készen, már Batlab név alatt.”

zuglo

Zugló, házbővítés - fotó: Juhász Norbert

A saját projektekkel két évig úgy foglalkoztak, hogy mellette mindketten egy építészirodában dolgoztak. „Nem haltunk bele, de szerencsénk volt a munkahelyünkkel is” - mondja Péter a kezdeti időszakról. Végül tavaly hozták meg a döntést, hogy kilépnek, és azóta száz százalékban csak a Batlabra fókuszálnak.

A szekér azóta is szalad, a megrendelők száma szépen gyarapodik, munkáiknak pedig szinte bérelt helye van a hazai és a nemzetközi szaksajtóban is. „Jelenleg is sok beinduló projekt van, és végre léptékváltás is történt: egy gyöngyösi ipari épületnek fogjuk a belső átalakítását és a funkcióváltását tervezni. Lesz egy közös munkánk az A4 Stúdióval is, ahol egy irodaházon dolgozunk majd együtt.”

A testvérek éppen most vannak túl egy arculatváltáson, és a közösségi média felületeit is igyekeznek minél tudatosabban használni. Munkáik jelentős részét az internetes megjelenéseknek köszönhetik, ezek magyar és külföldi felkéréseket is hoztak. Mint mondják, megrendelőikben az a közös, hogy egytől egyig nyitottan állnak hozzá a Batlab ötleteihez, és szabad kezet adnak a tervezésben.

„Minden évben plusz egy fővel gazdagodjunk!” - vágják rá akkor, mikor a tízéves célokról faggatom őket.

„Az látszik, hogy most még ketten elegen vagyunk, de a későbbiekben ez már kevés lesz.”

A Batlab nem csupán a tagok számát tekintve szeretne növekedni, hanem léptékben is: terveik között szerepel nagyobb épületek tervezése is.

lakas

Lakásátalakítás - fotó: Juhász Norbert

Legyen szó lakásokról vagy épületekről, a Batlab munkáiban egyvalami állandó, ez pedig a minőség.

„Igyekszünk színvonalas, nemzetközi szintet elérő terveket létrehozni, nemcsak az építészeti értékeket tekintve, hanem a megvalósulás és a kivitelezés tekintetében is.”



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!