Az egységében nem büntették meg az erőszaktevőket, kérdés nélkül gyilkolhattak és fosztogathattak. Szerinte kizárt, hogy Oroszország megnyerje a háborút.


Egy dezertált orosz katona, Nyikita Csibrin a CNN-nek adott interjút.

A férfi annak az egységnek volt a tagja, amelyiket háborús bűnök elkövetésével vádolnak bucsai, borogyankai és más falukban történt vérengzések miatt. A 64. Különleges Gárda Motoros Lövészdandár parancsnoka Azatbek Omurbekov, akit "bucsai mészárosként" is emlegetnek.

- mondta.

Csibrin szeptemberben dezertált, és egy meg nem nevezett európai országban kapott menedéket. Azt állítja, ő maga nem követett el háborús bűnöket, és hajlandó lenne tanúskodni is az egykori egysége ellen egy nemzetközi bíróság előtt.

Azt mondta, arra is parancsot kaptak, hogy azonnal megöljék azt, aki információt adhatna meg az egység helyzetéről. Például ha telefont láttak meg valaki kezében, kérdés nélkül lelőhették. "Vannak mániákusok, akik élvezik a gyilkolást. Több ilyen is volt az egységben" - nyilatkozta a CNN-nek. Szerinte semmi kétség, hogy ezek az emberek ölték még a fegyvertelen civileket.

A gyilkosságok és az erőszak mellett az orosz katonák kifosztották a házakat, többek között ékszereket és számítógépeket loptak el. Az autókat például elvitték Fehéroroszországba eladni.

Arról is beszélt, hogy az orosz hadsereg továbbra is több évtizedes hadi technikát használ, Ukrajna pedig a lehető legmodernebb fegyverekhez jutott a nyugati országoktól. Valódi kiképzésük nem is volt, és azt hazudták nekik, csak egy gyakorlatra mennek Fehéroroszországba. Ezért is kizártnak tartja, hogy Oroszország megnyerje ezt a háborút.

- nyilatkozta.

Az orosz kormányt továbbra is tagadja, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követtek volna el, a halott civilekről és tömegsírokról készült fotókat pedig hamisnak nevezték. A CNN megkereste az orosz hadügyminisztériumot is az ügyben, de nem válaszoltak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!