Szombaton szinte már sehol nem lesz nagyon meleg, pénteken is csak délen, délkeleten.


Persze a nyaralni vágyóknak a kánikula megszűnése is lehet rossz hír, de tény: ez a hétvége sokkal kevésbé viseli meg az emberek szervezetét, mint az előző. Ma napközben és este egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területen várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében.

Az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (ált. 60-90 km/h), jégeső (~1-2 cm), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt ált. 10-25 mm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (>90 km/h) és nagyméretű jég ( >2-4 cm) is kísérheti.

Éjjel kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek. Szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleten) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki, - kelet felé mozgó -, zivatarok (esetleg zivatarrendszerek) a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok is létrejöhetnek.

Délen is tovább mérséklődik, majd szombatra már délkeleten is megszűnik a kánikula. Ma már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!