Az öregedés hatásai az agyban is megfigyelhetőek, akadnak azonban olyanok, akiknél az elváltozások idős korban sem jelentkeznek. Az úgynevezett szuperöregedőknél a memória sokkal jobb marad, mint a többi hasonló korú személynél.

Egy friss tanulmány magyarázatot adhat a jelenségre - írja az IFLScience.

Az MRI-vel készült felvételek azt mutatják, hogy az átlagosan 67 éves szuperöregedők agya nagyon hasonlít a 25 évesekére.

Dr. Alexandra Touroutoglou, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor képeket készítettek a szuperöregedők agyának működéséről, miközben új dolgokat tanulnak, vagy visszaemlékeznek. Úgy tűnik, hogy agyszerkezetük és neurális hálózataiknak kapcsolódása sokban emlékeztetnek a fiatal felnőttekére.

Marko Geber / Getty Images

A kutatók 40 65 évnél idősebb és 41 nagyjából 25 éves embert vizsgáltak. Az alanyoknak memóriatesztet kellett elvégezniük, miközben fMRI-vel elemezték agyukat. A kísérletben arcokat vagy helyszíneket, illetve a hozzájuk kapcsolt melléknevet kellett megjegyezniük.

Dr. Yuta Katsumi, a Massachusettsi Általános Kórház szakértője szerint a vizuális cortexben található egy neuroncsoport, amely szelektíven vesz részt a különböző típusú képek, például az arcok és a házak feldolgozásában. Az öregedés hatására a kategóriák válogatásának képessége gyengül, a szuperöregedőknél viszont más a helyzet. Azt nem tudni, hogy náluk a képesség születéstől jelen van, vagy valami később kompenzálja az agy átalakulását. Korábbi vizsgálatok mindenesetre már felfedték, hogy a memória ezen része fejleszthető.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!