A fizetések beszámításán változtatnak. Az erről szóló rendeletet már társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Pénzügyminisztérium.


Változik a nyugdíjszámítás módja – írja a Portfolio.hu. Az erről szóló, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet szerint a törvény mellékletében a fizetések beszámítására vonatkozó táblázatot cserélik le. A változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek közvetlenül befolyásolják a nyugdíjak összegét.

A tervezet szerint a szorzószámokat évente újra kellene értékelni. A 2024-es táblázat példája alapján pedig azt írja a lap:

A valorizációs folyamat a nyugdíjrendszerben azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást. Például, ha valaki 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik, és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!