KJözel tíz évvel ezelőtt sugárzott magyar nyelvű riport ügyében hozott döntést csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB); a keresetet formai okokra hivatkozva elutasították és emiatt nem változik a magyarokat negatívan érintő szlovák nyelvtörvény - számolt be az Új Szó.


A történet előzménye, hogy a szlovák Frekvenciatanács (RVR) 2013-ban 165 eurós pénzbírságra ítélte a párkányi városi televíziót működtető céget, amiért 2012. július 6-án egy tragikus autóbalesetről készült riport során két szemtanú nyilatkozata csak magyarul hangzott el, szlovák feliratozás nélkül. Mint írják, az államnyelv használatát szabályozó törvény értelmében minden regionális televízió - a magántársaságokat beleértve - csak szlovák műsort sugározhat, magyar nyelv használata esetén pedig kötelező az adás feliratozása vagy meg kell ismételni szlovákul is.

A párkányi cég vezetője arra hivatkozva, hogy a döntés sérti a szólásszabadsághoz való jogát és egyben diszkrimináló is vele szemben, nemzetiségi és nyelvi szempontból egyaránt, a szlovák Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, amely azonban 2014 májusában megerősítette a tanács büntetését. Ezt követően Pereszlényi Gyula, az érintett cég tulajdonosa, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért, többek között azt sérelmezte, hogy az államnyelv használatát szabályozó törvény korlátozza a szabad közvetítést, tehát a szólásszabadsághoz való jogát.

Pereszlényi beadványában felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebbségi sajtó szempontjából korántsem elhanyagolható kérdésről van szó: ha egy adott területen többségében magyarok élnek, a regionális televízió ettől függetlenül szabadon közvetíthet szlovák nyelvű műsort anélkül, hogy magyar feliratot kellene készítenie hozzá, viszont a magyar nyelvű műsorok esetében ez már nem működik. Ez számos problémát von maga után, például ellehetetleníti az élő közvetítést vagy a sportműsorok adását.

Fiala-Butora János, a felperes ügyvédje azt mondta az Új Szónak, hogy "alibista döntés" született Strasbourgban. Szerinte egy mondvacsinált eljárási szabályra hivatkoztak és az alapján mondták azt, hogy nem tudják eldönteni az ügyet: az EJEB szerint mivel a Legfelsőbb Bíróság döntését követően 6 hónapon belül nem került eléjük az ügy, ezért a keresetet elutasítják. Fiala viszont felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor lehet az EJEB-hez fordulni, ha a hazai lehetőségeket kimerítették.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!