A tárcánál egy cikk címén háborodtak fel, de az amögött található podcastot már nem hallgatták meg, ott ugyanis a közlekedési szakember némileg mást mond.


Napok óta tartó harc zajlik Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi államtitkár és Lázár János építésügyi és közlekedési minisztériuma között. Vitézy már korábban is kritizálta a tárca közlekedési koncepcióit, ahogy azt is, ahogy Lázár leállíttatta a budapesti közlekedési fejlesztések nagy részét. Akkor Csepreghy Nándor, a minisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy annak idején, Vitézy nem foglalkozott kellőképpen a rövidtávú megvalósításokkal. Azt is hozzátette: a közlekedési szakemberből csak az irigység beszél, amiért Palkovics László lemondása után nem ő kapta meg a területért felelős tárcát.

Vitézy azután újból nekiment a Lázár vezette minisztériumnak azt állítva, hogy kaotikus a helyzet a közlekedés irányításában. Arról is beszélt, hogy a legjobb szakemberek eljöttek a vasúttól, amióta az új miniszter regnál.

A minisztérium válasza ismét nem maradt el, de ezúttal egy kisebb hiba csúszott bele. Az történt ugyanis, hogy Vitézy a G7 gazdasági portál podcastjának nyilatkozva azt mondta: a legjobb 10 szakember közül 9 „távozott a magyar állam kötelekéből”. A portál azonban – kissé félrevezetően – azt a címet adta a kapcsolódó cikknek, hogy „Tízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése óta”. Belátható, hogy van különbség aközött, hogy a szakemberek 90 százaléka hagyja ott a vasutat, vagy "csak" a legjobbak túlnyomó része.

A minisztérium válaszából azonban egyértelmű, hogy nem hallgatták meg a vonatkozó beszélgetést, és csak a címre reagáltak. Azt írják ugyanis:

Később azt írják: „Vitézy Dávid minden valóságalapot nélkülöző állítása alapján a 10-ből 9 ember, 90%-os távozási arányt jelentene, vagyis több 10 ezer embert, már amennyiben a szolgálatot teljesítő vasutasokat is szakembernek tekinti, nemcsak az általa kinevezett vagy előnyben részesített tanácsadókat, látványtervkészítőket és hivatásos jövőképgyártókat.”

(via 444)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!