Győrfi Pál korábban visszautasította Spányik András vádjait, ő most arról beszélt: sokak véleményét hangosította ki bejegyzésével.


Szerdán mi is beszámoltunk arról, hogy Spányik András korábbi sürgősségi orvos a Facebookon írt egy esetről, amikor a kihívott mentők csak több mint 40 perc alatt értek ki egy stroke-ot szenvedett rokonához. Az orvos a rendszer hibájának is tekintette az esetet, amit azonban teljes mértékben visszautasított az Országos Mentőszolgálat nevében Győrfi Pál szóvivő. Mint írta, „a Facebookon terjedő bejegyzés írójának negatív következtetései megalapozatlanok, a történethez kapcsolt, a betegek bizalmának alaptalan megingatására alkalmas megjegyzéseket a lehető leghatározottabban visszautasítjuk!”

Spányik András csütörtökön válaszolt Győrfi válaszára. Újabb Facebook-bejegyzését azzal kezdi, hogy „ugyan levelében erre nem tért ki, de kedves rokonunk kielégítő állapotban van és nagyon bizakodunk benne, hogy hamarosan jobban lesz, és megfelelő rehabilitációval visszanyeri a stroke miatt elvesztett funkcióit.” Kifejti, hogy úgy gondolja, hogy szándékaik egyeznek, majd néhány dologra felhívja a figyelmet.

„Sajnos nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy miért nem indították az ügyeletes orvos hívására azonnal a néhány percre lévő esetkocsit, miért kellett ismételten rádión értesíteni az ügyeletes Kollégának a központot, és miért telt el az értesítéstől az Önök elmondása szerint is oly sok felesleges perc az érkezésig?” – teszi fel első kérdését.

Második pontként megemlíti: „Sajnos nem kizárólag saját ügyem okán írtam, hanem a kollégák és magánemberek által tapasztalt rendszeres hibákra szerettem volna felhívni a figyelmet. A bejegyzésem gyors terjedése és a hozzá kapcsolt, alatta felsorolt hasonló történetek arról tanúskodnak, hogy sok ember észlel hasonló nehézségeket.”

Leszögezte: nem volt szándéka a betegek bizalmának megingatása, konstruktív szándékkal, elkeseredettségében osztotta meg tapasztalataimat és hangosította fel sok más ember véleményét, tapasztalásait. „A kollégáim munkája és lelkesedése minden nap számos emberéletet ment meg. A magyar mentőszolgálat – ahogy ezt Ön is írta – kimagasló teljesítményekre képes és remekül képzett szakemberekből áll. Ne hagyjuk, hogy ez az érték veszélybe kerüljön” – írta.

Kiemelte, reméli, hogy visszajelzése és a hozzá kapcsolt rengeteg hasonló történet is hozzájárul egy még hatékonyabb mentőszolgálat fejlesztéséhez.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!