A lap értesülése szerint francia mintára hozhatják létre az új választókörzeteket. Állítólag hét ilyen lenne.


A Válasz Online értesülése szerint tényleg vizsgálja a Fidesz a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét. A lehetséges intézkedésről Magyar Péter beszélt először júliusban, az első Magyar Info nevű bejelentkezésében.

Erre utalt Magyar is, és a Válasz Online is arra jutott, hogy a választásokon elsősorban maguknak segíthetnek ezzel a kormánypártok. A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 2014-ben szavazhattak először. Körükben azóta is rendre 90 százalék feletti a Fidesz–KDNP lista támogatottsága. 2014-ben a kétharmad múlt azon a plusz mandátumon, amit a Fidesz a levélszavazatoknak köszönhetően szerzett. 2018-ban a határon túli szavazatok nem befolyásolták a mandátumok kiosztását, 2022-ben viszont két képviselői hely is múlott rajta: egy a hatpárti ellenzéki összefogástól, egy pedig a Mi Hazánktól került a Fideszhez.

A mostani rendszerben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára szavazhatnak, és a voksaikat belekeverik a magyarországi szavazatok közé. A 199 parlamenti mandátumból a mostani rendszerben nagyjából 93 múlik a listás voksokon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!