Félpályás útlezárással tüntettek a királyszentistváni szeméttelep bezárásért szerdán csaknem 200-an - számolt be az RTL Híradó. Korábban mi is írtunk róla, hogy szombaton kigyulladt a telep és közel ezer négyzetméteren égett a szemét. Több mint két napig tartott az oltás.

A helyiek akkor azt mondták, hogy nem ez volt az első tűzeset a szemétlerakónál. Az egyik asszony szerint ilyenkor nem elég, hogy a szemét miatt bűz van, de még a füst is terjeng a településen. A tüntetők éppen arra akarták felhívni a figyelmet szerdán, hogy többször volt már tűz és a bűz is elviselhetetlen.

A szag a demonstráció szervezője szerint is elviselhetetlen, a Híradónak azt mondta, azért van ekkora bűz, mert a 156 település szemetét hordják ide, aminek csak a 40 százalékát szelektálják. Ugyanakkor szerintük a telep kapacitás ezt egyáltalán nem bírja el.

Ezért tavaly tavasszal segítséget kértek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelőtől, amely országos szinten koordinálja a hulladéklerakók működését. Ők ígéretet tettek a telep bezárására, de ez nem történt meg.

Balatonfűzfő polgármestere szerint az ígéretet megváltoztatták és a december végi jelentésben már az állt, hogy nem áll módjukban bezárni a telepet, viszont különböző változásokat hajtanak végre. Az RTL Híradó is felkereste az NHKV-t, de azt a választ kapták, hogy az üzemeltetési kérdésekben nem ők, hanem a szeméttelepet fenntartó helyi társulás tulajdonosa az illetékes, ő azonban azt mondta, hogy az üzem bezárásáról ő nem dönthet.

Az RTL Híradó riportja: