Szénsemlegességet és az eddigi legzöldebb labdarúgó-világbajnokságot ígérte Katar. Az adatok alapján ez nem jött össze.


Egyes környezetvédők úgy vélik, hogy a fogadalmak ellenére a katari focivébé kifejezetten környezetkárosítóra sikerült, írja a 24.hu. A lap szerint „a fenntarthatóság inkább marketingcélokat szolgált, a valódi környezetvédelmi szempontok nem igazán kerültek előtérbe” az idei tornán.

Az utóbbi években világszerte egyre fontosabbá vált a klímaváltozás elleni harc, a katari rendezők ezért is hirdettek teljesen szénsemleges világbajnokságot. Ezt többek között energiahatékony infrastruktúrával, alacsony emissziójú közlekedéssel és fenntartható hulladékgazdálkodással akarták elérni.

A Carbon Market Watch környezetvédelmi nonprofit szervezet azonban megkérdőjelezte a vébére kidolgozott szén-dioxid-tanúsítványi szabvány hitelességét. A csoport a publikáció végkövetkeztetésben arra jutott, hogy a vébé emissziója jóval magasabb lesz az előzetesen kalkuláltnál. A FIFA és a lebonyolítástért felelős katari bizottság természetesen tagadta a vádakat, a tornával járó kibocsátást állítólag nemzetközileg elismert és tanúsított szénkreditek révén ellensúlyozzák majd.

A Carbon Market Watch szerint a hatalmas létesítmények megfelelő hőmérsékleten tartása önmagában jelentős szén-dioxid-kibocsátást idézett elő.

Arról nem is beszélve, hogy a stadionok hasznosítása a világbajnokság után továbbra is kérdéses. Ugyan a 974 arénát darabokra szedik, de az egységek elszállítása és újbóli felállítása is kibocsátást idéz elő. A többi stadionnak pedig csökkentik a kapacitását, ám a várható kihasználtság jócskán elmarad majd a befogadóképességtől.

A szervezők jelentései alapján a beruházások csupán a torna emissziójának 5,5 százalékát adják, 206 kilotonna szén-dioxid egyenértéket a hat új, állandó arénára kötöttek le. A Carbon Market Watch számításai ugyanakkor azt mutatják, hogy az érintett stadionok kibocsátása ennek közel nyolcszorosa lehet, az építkezések teljes emisszióját pedig messze alábecsülték.

Ezen felül további fokozta a környeztevédelmi aggályokat az ország kis méretéhez képest megjelenő rengeteg turista és közlekedésük. A kényelmes utazás érdekében a Qatar Airways például sűrítette járatait. Ha mindez nem lenne elég, akkor a torna egyik szponzora a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a QatarEnergy volt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!